Станови ниског квалитета по високој цени

0
(Фото: В. Веизовић / Васељенска ТВ)

Грађевинска индустрија у Србији ушла је у кризу, станови ниског квалитета продају се по високој цени. Што је могуће мање квадрата, што је могуће јефтинији материјали, што је могућа већа цена, оцењује портал Градња.рс. Kако се додаје у тексту Kакви су станови које купујемо, изостанак државне интервенције на тржишту стамбених некретнина, допуштање непоштовања техничких прописа и лабави институционални оквири створили су специфичне тржишне услове.

Оцењујући квалитет станова, аутор наводи да да се су критеријуми за оцену стана локација, цена, структура, квадратура, док извештаји о просечном класном разраду и квалитету станова нису доступни.

Др Мирко Тодоровић који је докторирао на ову тему сматра да сваки стан, као и сваки други производ, мора да има свој класни разред и да сваки стан као производ којим се тргује на тржишту мора имати сертификат о квалитету. У супротном, недовољно информисан купац има велике шансе да по високој цени купи заправо неквалитетан стан.
Сертификат о квалитету стана може помоћи да се боље оцени стан који купујемо. То је документ који на јасан и разумљив начин купцу пружа кључне информације о свеобухватном квалитету стана. Зависно од својих појединачних и укупних квалитета, стан може бити разврстан у један од 8 класних разреда (Г, Ф, Е, Д, Ц, Б, А и А+).

Др Мирко Тодоровић, у својој докторској дисертацији на коју се позива Градња.рс, анализира и упоређује квалитете станова на неколико атрактивних градских локација на Новом Београду.

Он је анализирао и станове у стамбеним насељима Wест 65 и АБлок. Он наводи да је трособан стан од 74 квадратних метара у стамбеном насељу Wест 65 оцењен са 134 бодова и припада класном разреду Б2. Такав стан се у огласима продаје од 2500 до 3000 евра. Трособан стан од 68 квадратних метара у стамбеном насељу А Блок оцењен је са 102 бодова и припада класном разреду Ц2, и он се продаје по сличној цени иако су станови за два различита класна разреда.

Нова економијаПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.