Буџетским новцем финансирана политичка промоција и пропаганда Вучићевог режима

0
снс

СНС

Независно удружење новинара Србије (НУНС) саопштило је данас да је протекле године у Србији објављено 155 конкурса за суфинансирање јавног информисања, на којима је расподељено више од 1,6 милијарди динара.

Буџетским новцем доминантно је финансирана политичка промоција и пропаганда на штету јавног интереса, истраживачког новинарства и објективног информисања, указује НУНС.

Од 155 конкурса за суфинансирање пројеката у јавном информисању, Министарство за културу и информисање објавило је их девет и додлило 274 милиона динара.

Војвођански Секретаријат за културу и информисање расписао је пет конкурса у укупној вредности од 64,2 милиона динара.

Локалне самоуправе објавиле су током 2019. године 141 конкурс, од којих је шест поништено и поново расписано, у укупном износу нешто већем од 1,3 милијарде динара.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Kонкурсе су због неправилности поништиле па објавиле нове Обреновац, Димитровград, Kоцељева, Нова Варош, Бујановац и Kовачица.

Међу локалним самоуправама у протеклој години највећи износ за суфинансирање медијских садржаја определио је Београд – 81 милион динара, док је за исте намене најмање издвојила општина Kнић – 200.000 динара.

НУНС наводи да су кључне слабости суфинансирања медија настављене и прошле године, и то на свим нивоима.

Недовољно транспарентан процес избора чланова комисија, као и одсуство правих медијских стручњака и нејасни критеријуми за процену предложених пројеката, највећи су проблеми у поступцима одлучивања о дистрибуцији новца на јавним конкурсима за суфинансирање медијских садржаја, закључује НУНС.

ФоНет



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *