Буџетским новцем финансирана политичка промоција и пропаганда Вучићевог режима

0
СНС

Независно удружење новинара Србије (НУНС) саопштило је данас да је протекле године у Србији објављено 155 конкурса за суфинансирање јавног информисања, на којима је расподељено више од 1,6 милијарди динара.

Буџетским новцем доминантно је финансирана политичка промоција и пропаганда на штету јавног интереса, истраживачког новинарства и објективног информисања, указује НУНС.

Од 155 конкурса за суфинансирање пројеката у јавном информисању, Министарство за културу и информисање објавило је их девет и додлило 274 милиона динара.

Војвођански Секретаријат за културу и информисање расписао је пет конкурса у укупној вредности од 64,2 милиона динара.

Локалне самоуправе објавиле су током 2019. године 141 конкурс, од којих је шест поништено и поново расписано, у укупном износу нешто већем од 1,3 милијарде динара.
Kонкурсе су због неправилности поништиле па објавиле нове Обреновац, Димитровград, Kоцељева, Нова Варош, Бујановац и Kовачица.

Међу локалним самоуправама у протеклој години највећи износ за суфинансирање медијских садржаја определио је Београд – 81 милион динара, док је за исте намене најмање издвојила општина Kнић – 200.000 динара.

НУНС наводи да су кључне слабости суфинансирања медија настављене и прошле године, и то на свим нивоима.

Недовољно транспарентан процес избора чланова комисија, као и одсуство правих медијских стручњака и нејасни критеријуми за процену предложених пројеката, највећи су проблеми у поступцима одлучивања о дистрибуцији новца на јавним конкурсима за суфинансирање медијских садржаја, закључује НУНС.

ФоНетПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.