Ауто-пут „Милош Велики“ подигао цену земљишта четири пута

0

Аутопут Милош Велики (Фото: Printscreen / OpenStreetMap)

Новоизграђена деоница ауто-пута од Сурчина до Обреновца дуга 17,6 километара, повећала је вредност ара земљишта за више од четири пута, пошто је цена са некадашњих 600 до 800 евра по ару, сада и до 3.000 евра!

Када буде завршено преосталих 7,9 километара од Војвођанске улице до петље „Сурчин“, добиће се још 80 хектара ексклузивне привредне зоне, за коју се инвеститори већ сада распитују.

Како за „Новости“ истиче Стеван Шуша, председник општине Сурчин, плацеви дуж новоизграђеног ауто-пута постали су много привлачнији за привредна улагања после почетка градње ове деонице и њеним пуштањем у саобраћај.




„Потенцијални инвеститори се већ јављају и истражују терен који је све интересантнији за отварање фабрика. Недавно се јавио човек из Француске који је видео преко сателита локацију уз ауто-пут и хтео је да дође и погледа земљиште. Са завршетком последњег крака путног Коридора 11 према Београду, од Војвођанске улице до петље ’Сурчин‘, треба очекивати да цена квадрата на овом појасу достигне врхунац“, каже Шуша.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Шуша каже да Град Београд и Општина у овом делу не поседују своје плацеве, па је за сваки покушај довођења инвеститора потребна добра сарадња са власницима њива. Са њима је, како прича, и у току експропријације земљишта које су откупљивали од власника, било проблема, јер је неколико њих поставило нереалне услове.

Председник истиче и да је ова Општина недавно пропустила прилику да доведе велику компанију и запосли људе.

„Хтели су да обједине плацеве три власника, од којих су се два сложила са понуђеном ценом, док је трећи тражио баснословну суму новца. На крају је инвеститор земљиште за изградњу пронашао и купио у Шимановцима“, каже први човек Сурчина.

Прочитајте још:  ХРИШЋАНИ У ДОБА КОРОНОКРАТИЈЕ




На територији Општине Сурчин са новоизграђеном деоницом ауто-пута је на располагању чак 780 хектара привредне зоне. У Добановцима је она скоро попуњена новим фабрикама, тако да ће будућа постројења на Општини Сурчин бити отварана око новоизграђеног дела саобраћајнице која води до Обреновца. Уколико се тренд скока цене квадрата настави, Сурчин би за неколико година могао да има најскупљи ар плаца у Србији.

У Прељини квадрат нуде за 50 евра

Од када је пре три године ауто-пут стигао до Прељине надомак Чачка, ово место постало је примамљиво за инвеститоре.

То су препознали власници парцела које се налазе уз саму нову саобраћајницу, па оглашавају продају плацева, и то по цени која је „скочила“ чак и до 50 пута! Њиве које су раније нуђене будзашто, по цени од 50 евра по ару, сада продају за невероватних 2.500 евра по ару.

Многи сада за квадрат траже 50 евра. Иначе, када је држава откупљивала земљу за ауто-пут власницима је исплаћивано од 100 до 240 евра по ару. Неки су продавали по тој цени, а други су се судили са државом и добијали десетоструко веће суме, пишу „Новости“.



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *