грчка

Грчка (Фото: Пиксибај)

Међународни монетарни фонд, који је заједно са државама еврозоне учествовао у пружању финансијске помоћи Грчкој током 10-годишње кризе, затвориће канцеларију у Атини, изјавио је грчки премијер Kиријакос Мицотакис након састанка са шефицом ММФ Kристалином Георгијевом.

Тај потез ће означити почетак новог поглавља „позитивне сарадње”, будући да међусобни односи Фонда и Грчке нису увек били „глатки“, рекао је Мицотакис после састанка у Вашингтону.

Грчка је у августу 2018. године изашла из последњег од три међународна пакета финансијске помоћи. Њена економија се опоравља након вишегодишње дужничке кризе током које је упала у дубоку рецесију, а земља је успела да превремено отплати део кредита ММФ.



Фискални напредак Грчке је и даље под надзором еврозоне и ММФ, који су Атини за време дужничке кризе заједно позајмили више од 250 милијарди евра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„У последњих шест месеци ушли смо у нови период раста и ефикасних структурних реформи“, рекао је Мицотакис Георгијевој, додајући да поздравља „заједничку одлуку о затварању канцеларије ММФ, сада као земља која је изашла из строгог оквира надзора фонда“.

Грчка се договорила са својим званичним зајмодавцима да остварује примарни буџетски суфицит – искључујући трошкове сервисирања дуга – од 3,5 одсто БДП годишње до 2022. године, и од 2,2 процента након тога.
С обзиром на то да су се њене финансије побољшале последњих година, Атина жели да тај таргет ускоро смањи, што би јој дало више фискалног простора за подстицање економског раста.

„Сложили смо се око неких важних питања као што је смањење примарног сифицита 2021. Дошло је време да о томе разговарамо с нашим партнерима из еврозоне“, рекао је Мицотакис, јавља Ројтерс.

Прочитајте још:  Прозападна опозиција се посвађала и пре уласка у парламент!

Политика



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *