Сарајевска полиција искључује Еуро 2 возила из саобраћаја

(Фото: CC0 / Pixabay)

Сарајевска полиција искључује из саобраћаја возила која по европским еколошким нормама задовољавају Еуро 2 норму, саопштила је Влада Кантона Сарајево. Издата препоруке за грађане због изразито загађеног ваздуха.

„У складу са Интревентним мјерама и препорукама о поступању у стању Узбуна – припрадници МУП КС, заједно са Кантоналном инспекцијом раде контролу возила у саобраћају. Возила са Еуро 2 нормом бивају искључени“, саопштено је из Владе Кантона Сарајево.Сарајево је и данас престоница са највећим загађењем ваздуха у свету, преноси Кликс.

Одређене су, поред забране кориштења возила са Еуро 2 нормом, и друге мере као што је забрана коришћења чврстих горива и тешких уља свим особама, као и обустава наставе по потреби.

Влада КС препоручује ношење заштитних маски, те да грађани не излазе из кућа уколико није нужно, не пуше, не усисавају, не пале свеће и друге мере.

Према подацима са мерних станица просечни индекс загађења ваздуха у Сарајеву измерен нешто иза 10 сати износио је 239, што га ставља на прво место најзагађенијих градова на свету.

Највећа загађења забележена су на Скендерији и Маријин Двору. На овим подручјима квалитет зрака и даље носи епитет „опасан“.

Препоруке за грађане

Због изразито погоршаних вредности квалитета ваздуха у Сарајеву, Влада КС огласила се упутама за грађане, а поводом проглашења епизоде „узбуна“.Како су навели, препоручују обуставу било какве интензивне физичке активности на отвореном. Угроженим категоријама (Деца, труднице, старији, оболели – срца и плућа) саветују смањење на минимум физичке активности на отвореном.

Такође, саветује се зрачење затворених просторија а у кућама где се конзумирају цигарете, наводе, увек је препоручљиво проветравати простор, без обзира на ниво загађења вани.

„У затвореним просторима не препоручује се конзумирање цигарета, припремање хране пржењем, паљење обичних и мирисних свијећа, усисавање (осим ако је усисивач опремљен са ХЕПА филтером), кориштење кухињске напе“, каже се у препоруци Владе КС.

Обавезна, према Влади КС, је и употреба заштитних маски са ознаком ЕН 149.

„За све особе који обављају посао на отвореном (радници комуналних служби, полиција, поштари, грађевински радници итд.) и који нису обољели од срчаних плућних болести. У аутомобилу пребацити вентилацију на унутарњу циркулацију, повремено израчити простор отварањем прозора. Користити јавни пријевоз“, саветују из Владе КС.

KLIKS.BAПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.