Француска не изручује своје држављане: Либан одузео пасош бившем шефу Реноа

0

Kарлос Гон (фото: ФП)

Поступајући по „црвеној потерници“ Интерпола, издатој на захтев Јапана, тужилаштво у Либану је забранило бившем шефу Рено–Нисан Kарлосу Гону да напушта територију те земље, известила је телевизија Франс 24.

Гон се у Либану нашао после спектакуларног бекства из кућног притвора, који су му одредиле правосудне власти у Токију, где се против њега води судски поступак због наводних финансијских малверзације, које је он побијао током вишечасовне конференције за штампу у Бејруту. На којој је оптужио јапанско тужилаштво за нефер третман и комплот са руководством компаније Нисан.

На тој конференцији је новинарима одговарао на питања на језицима на којима су их постављали будући не само да је полиглота него и власник три држављанства: либанског, бразилског и француског.

Тим поводом је француска државна секретара за економију Ањес, Паније – Ринаше изјавила да Француска „никада не изручује своје држављане“, па ако би Kарлос Гон доспео у Француску, он не би био изручен Јапану.

Она је рекла да то не значи да господин Гон не треба да одговара за дела, која му се у Јапану стављају на тарет – рецимо трошкове своје свадбе одржане у салама Версаја пребацио је на терет Нисан-а, али француско право штити француске држављане од изручења, а будући да је закон исти за све, важи и за француског држављанина Kарлоса Гона.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Гону су власти Либана, забраниле да напусти територију те земље, али то још не значи да он неће наћи начин да се домогне Француске, уколико његов правни тим оцени да му француски закон пружа бољу заштиту од либанског. О начину који је пронашао да умакне из Јапана, на конференцији за штампу није хтео да казе ни речи.

Прочитајте још:  Тензије расту на Арктику

Андрија Матић/Економске Вести

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *