Више разговора – паметнија деца: Родитељи су први учитељи

0

(Фото Depositphotos)

Што више разговарате са својом децом, она ће бити интелигентнија – тврде научници са једног њујоршког универзитета. Истраживачи су спровели студију која је показала да је сваки дијалог одраслих и малишана лековит.

Када мама и тата често, сваког дана бар сат времена, квалитетно разговарају са децом, додељују им различите задатке, са њима расправљају на конструктиван начин, они заправо тренирају њихове невербалне вештине, али и способност расуђивања, решавања проблема и развоја просторног размишљања.

Тако малишани постају интелигентнији зрели људи, са богатим речником и још богатијом маштом. Јер чланови породице јесу први учитељи деце, а количина изговорених речи је различита за различите породице. Тако нека деца чују двоструко више речи од одраслих око себе од осталих вршњака.

Тим научника је закључио и следеће, апелујући на родитеље да што више причају са својим наследницима:

*Количина речи које старији изговоре у дететовој околини позитивно се одражава на његове когнитивне способности.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

*Малишани који комуницирају са одраслима користећи богат и разноврстан вокабулар, гомилају речи и формирају завидан речник, који ће касније вешто користити у свакодневном животу.

*Када родитељи подстичу децу да истражују у самоизражавању, поспешују њихово логичко резоновање, смањују шансу за појаву анксиозности и агресије.

Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *