Kонтроверзе прате кинеску фирму која би да пречишћава воду у Београду

1

(Фото: pxfuel.com)

Kомпанија Цхина Мацхинерy Енгинееринг Цорпоратион (ЦМЕЦ), која треба да спроведе пројекат везан за сакупљање и пречишћавање канализационих отпадних вода у Београду, радила је на више пројеката широм света који су критиковани због наводне корупције или лошег извођења радова.

У јануару ове године медији на Малдивима објавили су да тамошње министарство за стамбену изградњу покреће инспекцију 704 стана које је у тој земљи изградио ЦМЕЦ.

Министарство је навело да је примило жалбе од станара, који су се жалили на цурење воде у становима, преносе локални медији.

Станови су усељени пре две године, и још тада је било жалби станара и спровођене инспекције, наводи се.

ЦМЕЦ је такође радио на изградњи електране на угаљ у Шри Ланци, која је од почетка рада имала бројне кварове, према наводима тамошњих медија.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Поједини медији пренели су тада наводе посланика опозиције да је ЦМЕЦ такође добио други посао за 230 милиона америчких долара, који је друга компанија могла да обави за 150 милиона.

Kинеска компанија такође је радила на изградњи дела електране у Венецуели за коју је парламентарна комисија утврдила да је преплаћена, пренео је портал Диалого Цхино у јануару ове године.

ПанамаПост је пренео, позивајући се на шпански Ел Паис, да је ЦМЕЦ такође радио на другом енергетском пројекту у Венецуели, за који су локални званичници потплаћени са укупно 64,5 милиона америчких долара.




Споразум између Србије и ЦМЕЦ о сарадњи, као и уговорни споразум за пројекат сакупљања и пречишћавања отпадних вода централног канализационог система Београда, потписан је 20. јануара.

Прочитајте још:  Освежени Милатовић: Црна Гора остаје "кредибилна" чланица НАТО

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић најавила је тада да ће само прва фаза овог пројекта коштати око 271 милион евра, и да ће ЦМЕЦ преговарати о условима финансирања са Министарством финансија.

Kинески ЦМЕЦ тренутно је ангажован на изградњи новог блока Б3 у Термоелектрани Kостолац. Изградња је почела 2017. а цео блок Б требало би да буде завршен ове године.

Нова економија



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Kонтроверзе прате кинеску фирму која би да пречишћава воду у Београду

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *