Научници открили: Змије извор новог кинеског вируса

(Фото: AP Photo / Eugene Hoshiko)

Кинески научници су спровели генетску анализу новог вируса из Кине и утврдили да су носиоци коронавируса, који изазива вирусну упалу плућа, највероватније змије. Научно истраживање је објављено у часопису „Џурнал оф медикал вајролоџи“.

Како је утврђено, нови коронавирус, који се појавио у централној Кини у децембру 2019. године, спада у исту породицу вируса као и добро познати коронавирус акутног респираторног синдрома или атипичне пнеумоније САРС-ЦоВ и коронавирус блискоисточног респираторног синдрома МЕРС-ЦоВ, који су однели на стотине живота у последњих 17 година.

Светска здравствена организација је новом вирусу дала назив 2019-нЦоВ.

И САРС и МЕРС се класификују као зоонотске вирусне болести, односно, првим оболелим особама вирус су пренеле животиње. У организму животиње вирус је претрпео низ генетских мутација, након чега је постао способан да зарази човека.
Кинески научници спровели су детаљну генетску анализу новог вируса и упоредили су је са доступним генетским информацијама о другим вирусима.

Истраживачи су дошли до закључка да је 2019-нЦоВ комбинација коронавируса, који је примећен код слепих мишева, и другог коронавируса непознатог порекла, који је човеку пренет са змија. У организму тих гмизаваца је дошло до рекомбинације вирусног протеина, након чега је омогућено да се вирус пренесе са змије на човека.

Резултати истраживања су у потпуности потврдили првобитне сумње да извор вируса треба тражити међу прехрамбеним производима који се продају на пијаци у Вухану, граду који је постао епицентар болести.

Према мишљењу научника, носиоци смртоносног вируса су кобра и пругасти крајт, змије које често лове слепе мишеве у дивљини. Те врсте змија су се продавале на пијаци у Вухану.
Аутори истичу да је за потврђивање хипотезе извора вируса потребно узети ДНК узорке животиња које су се продавале на пијаци, као и змија и слепих мишева.

Међутим, након појављивања болести, пијаца је дезинфикована и затворена, што отежава откривање извора новог вируса.

У сваком случају, резултати истраживања ће помоћи у развоју вакцине за борбу против новог вируса.

​​Према последњим подацима, више од 600 особа је заражено новим коронавирусом, док је умрло 17 особа.

Кинеске власти су 31. децембра обавестиле Светску здравствену организацију о епидемији непознате упале плућа у граду Вухану у централном делу земље. Кинески стручњаци утврдили су 7. јануара да је узрочник болести коронавирус 2019-нЦоВ.Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.