Како до субвенције за куповину трактора

0
пољопривредници

пољопривредници(Фото: Пиксбај)

Око 1.500 пољопривредних произвођача имаће ове године могућност да добије државне субвенције за куповину трактора. Тим подстицајима биће подржани пољопривредници који због малих површина које обрађују нису до сада могли да испуне услове и да конкуришу за новац из ИПАРД фонда.

Према правилнику који је недавно објављен, конкурс ће трајати до 30. маја, а пољопривредници ће моћи да купе искључиво тракторе произведене у Србији, односно оне који се склапају у нашој земљи – максималне снаге мотора до 60 киловата са стандарднима деловима, уређајима и опремом. Оно што ову подршку разликује од ИПАРД-а јесте то да се захтев за субвенцију подноси тек пошто је пољопривредник купио машину. Према проценама, ови трактори на тржишту коштају од око 9.000 до 20.000 евра (без ПДВ-а).

Основни услов јесте да се пољопривредници определе за моделе произвођача који самостално производе пољопривредне машине или их увозе у растављеном стању и склапају на својим производним линијама у Србији.

Како сазнајемо, у тој категорији тренутно је неколико модела трактора четири произвођача: ИМТ из Јарковца у власништву индијске компаније „Тафе” (модели 539, 549), „Агропанонка” („беларус” и „махиндра”), „Агровојводина – механизација”, неколико модела трактора кинеског произвођача „Ито” који се склапају у Србији, као и индијски модел „солис” који се саставља у бољевачкој фабрици пољопривредних маштина ФПМ „Агромеханика”.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Ово је начин да се подржи и домаћа индустрија. Очекујемо да ће субвенције за куповину трактора добити 1.500 произвођача – рекао је за наш лист Бранислав Недимовић, министар пољопривреде. Ова субвенција, како је додао, моћи да се комбинује и са кредитима које субвенционише држава и који ће пољопривредницима бити на располагању од 1. марта. Камате за ове позајмице су један и три одсто, са роком отплате пет година.

Прочитајте још:  Русија чува главницу својих снага за следећи рат

Повраћај новца за тракторе које субвенционише држава је 50 одсто за произвођаче из развијених подручја и 65 одсто за оне који се баве пољопривредом у неразвијеним подручјима. Држава враћа тај проценат новца од продајне цене без ПДВ-а. Максимална субвенција коју ће пољопривредник моћи да добије је 800.000 динара.



Подстицај могу да остваре пољопривредници, задруге са најмање пет чланова, а поред општих услова неопходно је да у регистру пољопривредних газдинстава имају уписане одређене (углавном мање) површине за производњу. Рецимо, до пола хектара поврћа, воћа, цвећа (у заштићеном простору), до два хектара јагодастог воћа или житарица и индустријског биља. Могу да конкуришу и они који имају до два хектара грожђа, до три хектара поврћа на отвореном пољу или до 50 хектара ароматичног и лековитог биља. Шансу да добију помоћ државе за набавку механизације имају и мали сточари.

Нови трактори и даље су највећа жеља српских пољопривредника, који су до сада конкурисали за новац из ИПАРД фонда намењен произвођачима који обрађују од два до сто хектара земље. Према досадашњем искуству, више од 60 одсто захтева поднето је за набавку нове механизације.

Ивана Албуновић / Политика



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *