Путинов предлог за формирање новог светског поретка

1

Владимир Путин (фото: РИА Новости / Михаил Климентьев)

Предлог Владимира Путина да се састану лидери пет земаља сталних чланица Савета безбедности Уједињених нација поздрављен је с обе стране океана. Експерти оцењују да ће тај самит помоћи формирању новог светског поретка, ресетовању односа и глобалној безбедности, пише Оливера Икодиновић за Спутњик.

Руски председник је наступајући на 5. Светском форуму сећања на Холокауст предложио да се током ове године одржи „састанак шефова држава сталних чланица СБ УН Русије, Кине, Француске, Велике Британије и САД“ и изјавио је да Русија намерава да без одлагања „упути одговарајуће поруке лидерима ’петорке‘“.

Путин сматра да би такав састанак имао огромну улогу у потрази за колективним одговорима на тренутне изазове и претње. Он је рекао да светски лидери не смеју да превиде прве клице мржње и антисемитизма и да треба да учине све да заштите свет.



Ресетовање или нови светски поредак

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Руски политиколог Игор Шатров овај предлог повезује са проблемима глобалне стратешке безбедности и ово види као прилику за земље „петорке“ да „ресетују“ односе.

– Предлог је дошао правовремено. На крају крајева, ове године обележавамо не само 75. годишњицу од завршетка Другог светског рата, већ и 75. годишњицу од оснивања Уједињених нација и сасвим је могуће да је неопходна нека врста „ресетовања“, процена перспектива саме организације и Савета безбедности – сматра Шатров.

Члан Комитета за спољне послове Државне думе Руске Федерације Антон Морозов изјавио је да се односи Русије са Западом не могу назвати правом конфронтацијом, већ коришћењем метода нелојалне конкуренције западних партнера. Истовремено постоје, сматра он, заједнички циљеви у изградњи јединственог система безбедности, који би могао да гарантује некоришћење оружја за масовно уништење и који би искључио такве случајеве.

Прочитајте још:  НИШТА НЕЋЕ БИТИ ИСТО: Пет могућих сценарија развоја новог светског поретка после пандемије



Ситуација на Блиском истоку може да ескалира у велики сукоб

Према његовим речима, водеће државе света имају заједнички интерес да спрече велике ратове у свету и посебно „феномен трећег светског рата“, тако да ц́е Путинов предлог дефинитивно добити међународни одговор.

Актуелна ситуација на Блиском истоку, оценио је Морозов, и даље ескалира и ризикује да ескалира у сукоб великих размера. Данас је тешко нац́и консензус и ставити зараћене државе за преговарачки сто.

Поред Блиског истока, на Корејском полуострву и даље влада изузетно висок ниво напетости, а локални сукоби у Африци и Латинској Америци периодично избијају, тако да у свету постоји много претњи, због чега велике силе – победнице у Другом светском рату које чине окосницу Савета безбедности УН, морају да се обавежу на одржавање мира и реда на планети.



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Путинов предлог за формирање новог светског поретка

  1. “ Он (Путин) је рекао да светски лидери не смеју да превиде прве клице мржње и антисемитизма и да треба да учине све да заштите свет.”

    Па нормално кад и Путин сам ради, а можда и припада “изабраном” народу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *