„Иринеј је у Црној Гори домаћин, а не гост“

0

Патријарх Иринеј и владика Амфилохије (Фото: Танјуг)

Правни заступник Епархије црногорско-приморске Далибор Каварић изјавио је да не очекује ништа добро од Уставног суда Црне Горе када је у питању оцена уставности недавно усвојеног Закона о слободи вероисповести, јер је тај суд, како је навео, под контролом извршне власти.

– Израда иницијативе за оцену уставности је у току. Искрено, не очекујем ништа добро од Уставног суда јер је под контролом извршне власти, зато што је пројекат овог закона усмерен против СПЦ као једине канонске и тај пројекат подразумева да су све друштвене и правосудне полуге у том правцу обрачуна са Црквом, њеног разбаштињавања и уништења – каже Каварић за „Политику“.

Он додаје и да СПЦ није сугерисала форму повлачења спорног закона из правног система Црне Горе.



– То је свакако могуће учинити у форми закона о изменама и допунама закона или закона о стављању ван снаге закона, у ком случају би био донет нови закон који би на уставан и друштвено прихватљив начин регулисао спорну материју – каже Каварић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он истиче и да је у Влади Црне Горе присутна нервоза и да је прича о потписивању уговора Цркве са државом срачуната за нову превару Цркве, како би она из позиције страха, довођењем у подређен и неравноправан положај, упркос већ стеченим правима, морала прихватити сва нецрквена и неуставна решења која јој се покушавају наметнути.

– Нећемо пристати на то, по цену да нас више не буде, јер пристанак на то је уједно раван духовном и моралном нестанку – каже Каварић, замољен да прокоментарише раније поруке СПЦ да неће преговарати са Владом Црне Горе док се не повуче спорни закон.

Прочитајте још:  Параноични Ђилас лови шпијуне међу својим сарадницима, а отворио и сезону лова на новинаре!



На питање листа ко је надлежан да потпише евентуални уговор у име СПЦ и државе Црне Горе, ако би дошло до повлачења спорног закона, он каже да је апсолутно у нескладу са Уставом СПЦ да поједини епископи, било које епископије СПЦ, где год да се она налази у свету, и без одлуке Светог синода, потписују било какве уговоре са државама.

Он наглашава и да у Епархији црногорско-приморској нема никакве дилеме да је српски патријарх Иринеј „на трону светих српских патријарха, наследника Светога Саве“, као и да је та епархија једна од епархија СПЦ која делује у Црној Гори.

– Због тога нема сумње да патријарх српски у Црној Гори није гост, већ домаћин и пастир стада словенскога, као први међу једнакима, кога поштујемо као главу наше свете цркве у Црној Гори – рекао је, поред осталог, Далибор Каварић.

Политика



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *