„Иринеј је у Црној Гори домаћин, а не гост“

Патријарх Иринеј и владика Амфилохије (Фото: Танјуг)

Правни заступник Епархије црногорско-приморске Далибор Каварић изјавио је да не очекује ништа добро од Уставног суда Црне Горе када је у питању оцена уставности недавно усвојеног Закона о слободи вероисповести, јер је тај суд, како је навео, под контролом извршне власти.

– Израда иницијативе за оцену уставности је у току. Искрено, не очекујем ништа добро од Уставног суда јер је под контролом извршне власти, зато што је пројекат овог закона усмерен против СПЦ као једине канонске и тај пројекат подразумева да су све друштвене и правосудне полуге у том правцу обрачуна са Црквом, њеног разбаштињавања и уништења – каже Каварић за „Политику“.

Он додаје и да СПЦ није сугерисала форму повлачења спорног закона из правног система Црне Горе.– То је свакако могуће учинити у форми закона о изменама и допунама закона или закона о стављању ван снаге закона, у ком случају би био донет нови закон који би на уставан и друштвено прихватљив начин регулисао спорну материју – каже Каварић.

Он истиче и да је у Влади Црне Горе присутна нервоза и да је прича о потписивању уговора Цркве са државом срачуната за нову превару Цркве, како би она из позиције страха, довођењем у подређен и неравноправан положај, упркос већ стеченим правима, морала прихватити сва нецрквена и неуставна решења која јој се покушавају наметнути.

– Нећемо пристати на то, по цену да нас више не буде, јер пристанак на то је уједно раван духовном и моралном нестанку – каже Каварић, замољен да прокоментарише раније поруке СПЦ да неће преговарати са Владом Црне Горе док се не повуче спорни закон.На питање листа ко је надлежан да потпише евентуални уговор у име СПЦ и државе Црне Горе, ако би дошло до повлачења спорног закона, он каже да је апсолутно у нескладу са Уставом СПЦ да поједини епископи, било које епископије СПЦ, где год да се она налази у свету, и без одлуке Светог синода, потписују било какве уговоре са државама.

Он наглашава и да у Епархији црногорско-приморској нема никакве дилеме да је српски патријарх Иринеј „на трону светих српских патријарха, наследника Светога Саве“, као и да је та епархија једна од епархија СПЦ која делује у Црној Гори.

– Због тога нема сумње да патријарх српски у Црној Гори није гост, већ домаћин и пастир стада словенскога, као први међу једнакима, кога поштујемо као главу наше свете цркве у Црној Гори – рекао је, поред осталог, Далибор Каварић.

ПолитикаПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.