Свети Сава – принц, монах, архиепископ, књижевник, просветитељ…

0

Фреска Светог Саве из Пећке патријаршије

Српска православна црква и верници данас обележавају Светог Саву који се сматра једном од најзначајнијих личности српске историје. Његов култ се вековима негује у народу. Ово је шест ствари које би требало да знате о Светом Сави.

Српски принц

Рођен је као Растко Немањић, најмлађи син великог жупана Стефана Немање, и брат Вукана и Стефана Првовенчаног.

Монах на Светој Гори

Након што је од оца добио на управу Захумље, 1192. године је побегао на Свету гору и замонашио се у руском манастиру Светог Пантелејмона, где је добио име Сава. Касније је са оцем подигао манасти Хиландар, први и једини српски манастир на Светој гори.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Просветитељ

У Србију се вратио 1208. године да потпуно измири завађену браћу. Бавио се просветитељским радом преносећи основне верске и световне поуке.

Први српски архиепископ

Године 1219. Сава је убедио Васељенског патријарха и никејског цара да одобре аутокефалност (самосталност) српске цркве са статусом архиепископије. Именован је за првог српског архиепископа.

Књижевни рад

Иза себе је оставио више писаних дела. Најзначајнија су Житије Светог Симеона, Карејски типик, Хиландарски типик и Студенички типик, као и Законоправило.

Снажан култ у народу

Умро је по повратку из Палестине у Бугарској 1236. године. Његове мошти су пренете у манастир Милешеву. Савин култ је у народу био јак. Због тога је турски заповедник Синан-паша наредио да се мошти спале на Врачару, вероватно 1594. године.

РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *