Нови план „чишћења“: Албанци у своју „паравојску“ гурају и Србе

1

(Фото: AP Photo / Visar Kryeziu)

Нови “премијер привремених институција” Косова Аљбин Курти најавио је увођење обавезног војног рока за све младе са Косова и Метохије у трајању од три месеца. Tо подразумева и обавезу за српске младиће који живе на КиМ. Шта чека Србе који одбију да се одазову на позив у нелегалну војску коју ни не признају?

Професор доктор Митар Ковач, генерал-мајор у пензији, каже да је ово очекиван потез, јер Курти, с једне стране покушава да прошири војни опсег такозване војске Косова са људством, а са друге стране да натера младе Србе да учествују у томе.

Албанци терају Србе у косовску паравојску да би ови побегли

„Косовска власт, на жалост, од почетка игнорише било какво присуство власти и закона Републике Србије на тој територији, а самим тим и права српског народа на Косову и Метохији. У домену служења војног рока, ако они уведу обавезно служење, упорно ће да инсистирају и да Срби служе, како би се показали као мултиетничко друштво и демократска држава и како нема изузетка ни за кога. Инсистираће на томе да сви грађани имају професионалну обавезу према лажној држави Косово, па и Срби. Онај ко се нађе на том простору, а одбије обавезу, или ће подлећи санкцијама или ће морати да побегне са Косова. Приштини је то и крајњи циљ, посебно да младу популацију српског народа елиминишу са Космета“, наводи доктор Митар Ковач.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Друга важна ставка када је такозвана војска Косова у питању за Куртија је да он жели да заоштри курс према Србији и да се ближе веже за Албанију.

Прочитајте још:  „РУСКО ПРОЛЕЋЕ“ У СРБИЈИ: НЕЗАВИСНОСТ КОСОВА ЗАВРШАВА СЕ 1. СЕПТЕМБРА

„Вероватно размишљајући и о неком оружаним конфликтом са Србијом, он намерава да повећа ту регрутну опцију и проценат обучених становника на Косову за своје дугорочне стратешке циљеве. Србија мора да реагује на то, пре свега преко западних сила, које су највише и умешане у процес изградње косовске војске и лажне државе Косово“, подсећа наш саговорник.

Србија мора да реагује

Ковач верује да ће Курти учинити пуно тога да се војска модернизује и људство обучи што боље, како би могао да реагује.

Дарко Димитријевић, новинар и политички аналитичар са Косова и Метохије, сматра да овакве најаве не доприносе процесу помирења, већ напротив. Ипак, он је уверен да ова одредба неће скоро заживети на Косову.

„Свака косовска влада потрудила се да се Срби не осећају као део система на Косову и Метохији, па тако и ова најава иде у прилог томе. Ја и да даље верујем да до тога неће доћи, барем не у скорије време“, уверен је Димитријевић.

Он каже да је нови премијер привремених институција Косова потенцирањем овог питања само подстакао још једном недостатак косовског идентитета и питање око чега ће се људи на Косову окупити.



Бранкица Ристић / Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Нови план „чишћења“: Албанци у своју „паравојску“ гурају и Србе

  1. SIPTARI.SVE.PLACAJU…KESOM.
    A izdajnika je bilo i bice.Kao ratova i bufala

    KAD POCNU DA VISE.IZDAJNICI NA TERAZIJAMA.TAD CE.SRBIJI DA SVANE.
    TO TOG MOMENTA……MRAK-TAMA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *