Ројтерс: Промена француске политике појачава наде балканских земаља за чланство у ЕУ

1

Емануел Макрон (Фото: TANJUG/AP PHOTO/BOB EDME)

Француска је поздравила предложене измене Европске уније у начину прихватања нових земаља које би могле омекшати пут ка чланству за балканске земље након што је председник Еммануел Макрон блокирао преговоре о приступању.

Повереник ЕУ за проширење Оливер Вархели представио је у среду нову методологију за пријем нових држава чланица. Реформе којим је Макрон блокирао почетак преговора са Северном Македонијом и Албанијом – одлуку коју су шефови ЕУ описали као историјску грешку – и захтевајући промене у процесу проширења блока.

Предлози би дали постојећим чланицама ЕУ више овлаштења да зауставе или поништавају процес пријема нових нација или чак присиљавају земље да поново покрену разговоре о уласку у неким областима политике.



“То је корак у правом смеру”, рекао је званичник Елисеја у Паризу. „Постоји стварна промена методологије која се предлаже. То је важно и позитивно. “

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На питање да ли је реформа довољна да одагна француске приговоре, званичник је рекао да ће се Париз на пролеће консултовати са другим земљама ЕУ пре него што донесе одлуку.

У Бриселу је Вархелии нагласио да ЕУ и даље циља на пријем шест балканских земаља у блок – Северну Македонију и Албанију, као и Србију, Косово, Црну Гору и Босну.

Србија и Црна Гора су најнапредније у својим преговорима и могле би се придружити блоку касније ове деценије. Северна Македонија и Албанија су на реду за отварање разговора.

Васељенска ТВ / Ројтерс



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Ројтерс: Промена француске политике појачава наде балканских земаља за чланство у ЕУ

  1. POSLEDNJI”FRANCUZ”,PRESEDNIK FRANCUSKE JE BI “DE GOL”OSTALI SVE SMRADOVI,KOPILANI,IZDRKOTINE,SATANISTICKA PASJA GOVNA.

    KASNO DOLAZI”LAPENOVA…AKO BUDE”?
    FRANCUSKA JE SVINJAC,DRZAVA.BEZ FRANCUZA.!@!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *