Пун резервоар, ашов, ћебе – никако пут планина без опреме за кризне ситуације

Тара (Фото: В. Веизовић)

Заменик начелника Управе за ватрогасно-спасилачке послове и цивилну заштиту Владимир Племић каже да су спасиоци уложили велики напор да спасу људе који су били заробљени у снегу на Пештери. Снег висине три метра, каже, није ништа ново на тој висоравни, али је проблем што људи на пут крећу неприпремљени.

На Пештерској висоравни у четвртак је под снегом било заробљено 70 аутомобила, а у једном од њих пронађено је тело мушкарца који је преминуо од последица смрзавања.

Јак ветар је отежавао контролу над возилом, а донео је и велике снежне наносе. Висина снега била је више од три метра.

Владимир Племић истиче да је на Пештери уобијачајена појава да аутомобили буду затрпани у снегу, али напомиње да је велики проблем што људи крећу на пут неприпремљени – без одговарајуће одеће и опреме за такав терен.

„Морате имати пун резервоар, унутра да имате топлу одећу, ћебе, батерија телефона да је напуњена, ашов ако затреба да се возило извуче и да знате да се понашате ако останете у таквој ситуацији, шта да радите“, истиче заменик начелника Управе за ватрогасно-спасилачке послове и цивилну заштиту гостујући у Дневнику РТС-а.
Потребно је лоцирати се, позвати хитну службу.

„Морате да знате где се налазите да бисте знали да ли можете да дођете до објекта ка ком сте кренули. Ако сте звали хитне службе, најбоље је обавестити људе од којих сте тражили помоћ да не бисте угрозили и те људе. Оставите цедуљицу ако већ кренете да би неко могао да успостави контакт са вама“, каже Племић.

Према његовим речима, возило не сме да се гаси, али мора прозор мало да буде отворен.

„Некад се гасови увуку унутар кабине, а то није добро јер уђе угљен-моноксид“, препоручује Племић.

Спасиоци су уложили велики напор, каже Племић. „Надам се да ће убудуће људи имати више свести и да не крећу на пут без преке потребе“, закључује заменик начелника Управе за ватрогасно-спасилачке послове и цивилну заштиту.

Каква је тренутна ситуација
Владимир Пламић је за РТС рекао да је ванредна ситуација и даље на снази у две општине – Сјеници и Црној Трави, као и у појединим деловима општина Ариље, Босилеград и Пожега.
У Јабланичком, Моравичком и Златиборском округу без струје је око 1.200 домаћинстава.

Према Племићевим речима, сви путеви прве категорије у Србији су проходни, један пут друге категорије је непроходан. Додаје да има још доста непроходних некатегорисаних путева.

Сметови су високи и стање је озбиљно, каже Племић додајући да ће се ситуација нормализовати наредних дана.

Јак ветар је отежавао контролу над возилом, а донео је и велике снежне наносе. Висина снега била је више од три метра.

Владимир Племић истиче да је на Пештери уобијачајена појава да аутомобили буду затрпани у снегу, али напомиње да је велики проблем што људи крећу на пут неприпремљени – без одговарајуће одеће и опреме за такав терен.

„Морате имати пун резервоар, унутра да имате топлу одећу, ћебе, батерија телефона да је напуњена, ашов ако затреба да се возило извуче и да знате да се понашате ако останете у таквој ситуацији, шта да радите“, истиче заменик начелника Управе за ватрогасно-спасилачке послове и цивилну заштиту гостујући у Дневнику РТС-РТС

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.