СВАKИ ТРЕЋИ СРБИН ХТЕО ДА БИЈЕ ГАЗДУ: Испитивање радника у приватном сектору

(фото:Profimedia)

Чак 28 одсто од 5.000 испитаних радника у приватном сектору признаје да је било на ивици физичког обрачуна са својим послодавцем, показује истраживање удружења Побуна Србије.

Према њиховом истраживању, три одсто испитаних радника признаје да су се физички сукобили са својим послодавцем.

Скоро сви сукоби су, како се наводи, решени „нагодбом“ која подразумева споразумни отказ и одустајање од свих потраживања према послодавцу у замену за одустајање од кривичног гоњења.Сукоб се у око 90 одсто случајева, како показује истраживање, догодио због непоштовања уговорених обавеза као што су право на годишњи одмор, паузу, редовну исплату месечне зараде.

Највећи број радника истиче да је до насиља дошло због неисплаћених зарада. Истиче се и да је тек у нешто мање од око 10 одсто случајева до сукоба дошло због случајева мобинга или због несугласица на личном плану. Није похвална чињеница која нам показује да су због новца и редовне зараде многи спремни да трпе мобинг.

Поражавајућа чињеница јесте и то што приликом физичког сукоба који се деси између запосленог и послодавца, готово увек нико од осталих запослених не жели или не сме да сведочи у корист запосленог, иако су били сведоци да је њихов колега нападнут од стране послодавца.

Насиљем се дакле, закључују, ништа не решава само се стање погоршава. Испитивање је обављено два пута у периоду од 18. фебруара до 10. августа 2018. и од 4. марта 2019. до 10. јануара 2020, преко телефона, друштвених мрежа и непосредним попуњавањем анкете уз помоћ анкетара у Београду, Нишу, Новом Саду, Чачку, Ваљеву, Kраљеву и Kрагујевцу.Еспресо

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.