“Ако их ви их не бијете, шта онда радите с њима?”

1

(Фото: Jeff J Mitchell/Staff/Getty images)

“Само хрватске власти негирају да силом враћају избеглице у Босну и Херцеговину”, тврди посланик у Европском парламенту Ерик Маркварт.

Он је са још неколико колега посетио Хрватску и БиХ.

У суботу ујутро на хрватском граничном прелазу Маљевац према БиХ, Гилио Тоић Синтић, помоћник начелника хрватске граничне полиције, лично дочекује делегацију Европског парламента. Рукује се с посланицима и њиховим пратиоцима који излазе из малог црног аутобуса. Синтић зна зашто су они ту. То му је рекао његов шеф, хрватски министар унутрашњих послова Давор Божиновић код којег су гости претходно већ били. Али то није разлог да мало с њима не поприча и не позове их да посете Хрватску и током летњег одмора.

Синтић потом посланицима Европског парламента објашњава да је хрватска ЕУ-граница дуга 1.200 км, да Аустрија и Италија нису далеко и да су његови људи протекле године, приликом покушаја илегалног преласка, ухватили 20.000 људи. Они, каже, најчешће долазе из Авганистана, Пакистана, Ирана, Ирака и Сирије.

Насиље над мигрантима?

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Европски парламентарци желе да знају шта се дешава с људима који су тог јутра покушали да пређу границу. Холанђанка Тинеке Стрик из европских Зелених Синтићевом шефу Давору Божиновићу пред долазак је у писму написала да су “у фокусу посете могућа кршења људских права на граници”.

Већ годинама УНХЦР указује да Синтићеви људи туку или враћају у Босну избеглице и мигранте који се пробијају ка ЕУ у нади да би у некој од њених чланица могли да добију азил. У децембру 2019. године, организација Бордер Виоленце Мониторинг Нетwок забележила је 600 појединачних случајева у којима су избеглице биле “суочене с полицијским мерама сличним тортури и мучењу, уједима паса, претњама да ће их устрелити и свим другим могућим облицима насиља”.

Прочитајте још:  НОВЕ ОШТРЕ МЕРЕ У ХРВАТСКОЈ! Ковид потврде ОБАВЕЗНЕ за запослене и кориснике јавних и државних служби

“Осим хрватских власти, нико други не негира да се избеглице силом и илегално враћају у БиХ”, тврди посланик у Европском парламенту Ерик Маркварт (Зелени). Али ЕУ не предузима ништа. Сувише је велики страх од нове балканске руте.



“Све је то лаж”

Делегација посланика Европског парламента дошла је у Хрватску како би министра унутрашњих послова Божиновића и помоћника Управе за границе Тоића-Синтића суочила с бројним оптужбама о кршењу европског закона на ЕУ-граници. Хрватска је, наиме, према међународном праву, обавезна да избеглицама пружи могућност да поднесу захтев за азил.

Али хрватски званичници те оптужбе негирају. “Знам да вам је и министар Божиновић то јуче рекао, а и ја вам сада кажем – све је то лаж”, изјављује Синтић.

“Видео сам много повређених избеглица, преко пута у Босни”, каже један аустријски новинар који прати делегацију ЕУ. На то се један хрватски полицајац јавља за реч: “Зар мислите да смо ми добили наредбу да бијемо мигранте?”

“Али, неко их је тукао”, рекао је потом новинар. “Ако добијемо информације да је неки полицајац прекршио овлашћења, ми га кажњавамо или отпуштамо”, одговорио му је полицајац.

“Постоји на хиљаде изјава миграната, али ви нисте открили ниједан такав случај”, упоран је један посланика из делегације. Али, хрватски граничар избегава директан одговор и описује случај једног Авганистанца који је челичном шипком ударан по нози. “Медији су писали да смо то ми урадили. После се испоставило да он кријумчарима није платио. Ту је и случај младог Пакистанца са спаљеним стопалима. Није имао да плати па су га кријумчари гурнули у ватру.”

Прочитајте још:  УРА за УРУ: За Србе нема места, мањине да кроје капу већини!

У разговор се убацује и Синтић и додаје да у Босни између миграната, Мароканаца и Алжираца, долази до туча, да они сами себе тако повређују, па онда показују фотографије медијима како би извршили политички притисак и како би се границе отвориле.



“У реду”, каже један посланик, “ви их не бијете. Шта онда радите с њима?”

“Спречавамо их да пређу границу.”

“Kако?”

“Ми смо ту и кад нас виде, враћају се.”

Све избјеглице са истим ранама на глави

Новинар листа Тагесцајтунг потом описује посету посланика Босни и Бихаћу. Селена Kозакијевић из Данског савета за избеглице тврди да се све избеглице враћају из Хрватске са истим ранама на глави.

У једној пицерији она се састаје са посланицима Европског парламента и представља 35-годишњег Тунишанина који жели да се придружи породици у Француској. Већ годину дана је у Бихаћу, 12 пута је покушао да пређе границу. Kаже да су га пресретали, некада полицајци, некада војници, и увек различити граничари. Једном су његовој групи одузели све ствари и запалили их. Други пут су пустили псе на људе и претили да ће их убити ако се одмах не врате.

Многи, са којима се хрватска полиција обрачуна, заврше код Франсоа Гидеа из организације Лекари без граница. Долазе најчешће “са поломљеним ногама, рукама, повређеним стопалима; неки су смрзнути, јер их је полиција присилила да остану сат времена у реци”, каже он групи посланика.

И упркос насиљу, број илегалних прелазака преко хрватске границе повећао се од 2018. до 2019. за 158 одсто. Хрватска, чланица ЕУ која још није примљена у Шенген, боји се да не заврши као Бугарска и Румунија. Те две земље већ 13 година чекају на улазак у Шенген, закључује се на крају репортаже у берлинском Тагесцајтунгу, коју је пренео Дојче веле.

Прочитајте још:  Зашто НАТО прикупља податке о фрегати Адмирал Горшков



Дојче веле

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на ““Ако их ви их не бијете, шта онда радите с њима?”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *