Активисти: Животиње немојте називати кућним љубимцима, то је деградирајуће

0
(Фото: Пиксибај)

Активисти за права животиња, укључујуц́и организацију ПЕТА, позвали су људе да престану да своје животиње зову „кућним љубимцима“.

Председница организације ПЕТА Ингрид Њукирк сматра да је израз „куц́ни љубимац“ ниподаштавајући и позвала људе да користе речи попут „сапутника“ (цомпанионс).

Њукирк је рекла да „животиње нису куц́ни љубимци“, преноси сајт Оне Греен Планет.

„Они нису ваш јефтини аларм против провала или нешто што вам омогућава да изађете у шетњу. Они нису наши украси или играчке, они су жива биц́а. Пас је цео појединац, са емоцијама и интересовањима, а не нешто што ‘поседујете'“, рекла је.Оан тврди да начин на који описујемо нешто, говори о нашем мишљењу о томе.

„Тако да је потребан лепши израз када причамо о животињама у нашим домовима. Kуц́ни љубимац је роба, али животиње не би требало да буду ствари на полицама или у кутијама, где људи кажу – свиђа ми се изглед тога, одговара мојим завесама или мом сензибилитету. Надам се да је прошло време таквим ставовима“, рекла је Њукирк.

Њукирк такође тврди да треба прећи са израза „власник“ на „неговатеље“ или „чуваре“, јер животиње постају значајнији део наших живота. Називање животиње „куц́ним љубимцем“ је срамотно, каже Њукирк.Аутор: Н1

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.