Сад је јасно зашто је Весић мазио и љубио Победника: Рестаурација Победника коштала 200.000 евра

"Целива" скулптуру (Фото: Фејсбук / Горан Весић)

Статуу Победника, једног од симбола Београда, која је неколико месеци била на рестаурацији, грађани ће поново моћи да виде на старом месту од петка. Данас до 16 сати он ће се налазити поред свог постамента где ће сви посетиоци Kалемегдана моћи да му приђу и да га виде изблиза.

Постављање споменика планирано је за петак и трајаће око два сата. Због тога ће током преподнева Kалемегданска тврђава бити затворена, јавила је репортерка Н1.

Невенка Новаковић из Завода за заштиту споменика рекла је за Н1 да је рестаурација Победника коштала око 200.000 евра и да је споменик морао да буде рестауриран, јер је био у лошем стању.„Било је неопходна реконструкција због стабилности, јер су микропомерања споменика постојала од самог постављања. Темељи су стабилизовани, затим је демонтирана скулптура и транспортована у атеље…Радови су били спасавалачки, била је у толико лошем стању, а постојала је могућност и да скулптура падне“, рекла је.

Упоредо са рестаурацијом скулптуре у атељеу Kузмановић, рађени су и радови на постаменту и стубу на Kалемегдану.

„На самој скулптури било је неопходно интервенисани на 60 места, 30 и нешто рупа је постојало од метака и гелера, било је и пукотина на местима на којима су претходно заварени делови били растављени, па је унутар споменика продирала вода и правила остећења“, додала је Новаковић.

Она је нагласила да је изглед Победника остао исти.

„На форми није вршена никаква промена, те коментари о некој измени изгледа Победника нису тачни. Знате, и кад оперете прљаву чашу, она другачије изгледа“, казала је.

Саговорница Н1 је рекла и да би у будућности требало успоставити „културу редовног одржавања споменика“.Н1

1 Коментар

 1. Сад је јасно зашто је Весић мазио и љубио Победника: Рестаурација Победника коштала 200.000 евра
  ++++
  Ништа, и буквално ништа, у логору Србија не може да се реализује, док прво онај ко о томе одлучује не добије тачан одговор на омиљено питање : „ А, колики је мој део ? „
  По правилу, члан злочиначког удружења чији је изборни слоган био „ Свом снагом против корупције „
  У који су поверовали само, ометени у развоју.
  И треба.
  Њима је и намењен !

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.