Подела државне земље пољопривредницима: Ево сад ће, само што није

0

Још од 2017. године министар Милан Kркобабић с времена на време најављује да ће држава поделити по 50 хектара земље онима који желе да се врате на село и баве се пољопривредом, али се ништа од тога и даље није остварило. И ових дана је то поновио гостујући на ТВ Прва, али о конкретним роковима ни сада није било речи. Ипак, његове магловите најаве нашле су се у Информеру као ексклузивна вест да је ствар готова – да држава поклања земљу и да сви заинтересовани могу да се јаве на „јавни позив“. Никаквог јавног позива, међутим, нема, и све је још увек на дугом штапу.Информер у наслову текста пише:

„Јавни позив свима који желе да се баве пољопривредом: Држава поклања до 50 хектара земље“

У поднаслову се појашњава да на јавни конкурс могу да се јаве сви који желе да обрађују напуштене њиве.

Иако се из овога логично закључује да је све спремно и да конкурс постоји, само се треба пријавити, читалац убрзо сазнаје да је преварен. У самом тексту, наиме, стоји да ће конкурс тек бити расписан, и то након што буде пописана земља коју ће држава делити. Kада ће то бити, не зна се.

Информер се позвао на речи министра без портфеља задуженог за регионални развој Милана Kркобабића. Он је прошле недеље говорио о томе на ТВ Прва, али није рекао да је конкурс већ расписан – напротив. Такође, из његових речи није сасвим јасно ни да ли се уопште почело са пописивањем земљишта, као што то тврди таблоид.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Наш лекар из Стокхолма: Србија да се угледа на Шведску, а не Kину

„Сад је тај велики посао да прво попишемо ствари. Остаје нам да видимо како то стоји по општинама, да они дају прецизне податке, да упоредимо и да направимо један катастар државне земље, и кад то урадимо можемо да је разврстамо по рејонима (…), да можемо да кренемо у уступање тог земљишта људима који желе да се баве пољопривредом у један дугорочни закуп без надокнаде“, рекао је Kркобабић.




На питање водитеља „како ће они знати да ли то неко жели и у којој мери“, министар је рекао:

„Па биће јавни позиви, наравно, расписани“.

Kркобабић је јуна 2019. године у интервјуу за Kурир рекао да ће „већ почетком следеће године (2020) бити расписан јавни позив“, а најавио је да ће тада чак почети и подела те земље.

Међутим, од тог обећања нема ништа с обзиром на то да је Kркобабић јутрос у јутарњем програму ТВ Пинк рекао „ако успемо ове године“. Он је, наиме, поновио своју идеју и напоменуо да ће држава морати да уложи у неквалитетно земљиште у појединим деловима Србије, да би га култивисала пре него што га подели.

„И то је прави потез који мислимо да повучемо. И ако то успемо ове године… А велико је интересовање“, остао је недоречен министар.

О томе који су сада рокови и када људи могу да очекују да ће попис бити завршен и расписан јавни позив, из Kркобабићевог кабинета Раскрикавању нису одговорили.

Идеја о подели државне земље заинтересованима за пољопривреду није нова, а министар је понавља од 2017. године. Сваки пут његове речи медији цитирају као ексклузивну најаву и готову ствар.

Прочитајте још:  Додик: Амбасада САД у Сарајеву подржава муслиманску оружану побуну



Марија Вучић / Раскринкавање

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *