Застој Кинеске привреде утицао и на појефтињење горива у Србији: И корона реже цене

0

(Фото: Пиксибај)

ЦЕНЕ горива на бензинским станицама у Србији последњих десетак дана осетно су кренуле наниже, па се поједине врсте горива продају и за четири динара мање по литру у односу на крај јануара.

Разлог зашто је бензин од 95 октана појефтинио за 1,5 динара по литру, па се јуче продавао, на већини бензинских станица за 148,40, а евродизел за 160,40 динара за литар је пад цена барела сирове нафте на светским тржиштима. Цене специјалних или обогаћених врста деривата још су више појефтиниле и за четири динара по литру. Тако је на већини бензинских пумпи НИС бензин “Г драјв” од 100 октана продаван за 158,30 а “Г-драјв” дизел за 166,40 динара по литру.

Наиме, 20. јануара цена барела сирове нафте типа “брент” која служи и као обрачунска јединица у нашим нафтним токовима била је 65,20 долара, док је јуче овом сировином трговано за 57,29 долара по барелу.




Ако се томе дода стабилан курс динара према евру и долару, али и чињеница да држава ове године, иако има законску могућност да усклади износ акциза са растом цена на мало у протеклој години, није повећала “државна захватања”, јасно је да је цена литре нафтних деривата на нашим пумпама морала да иде наниже.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– То је лепа вест не само за возаче, купце, већ и за све трговце горивом – објашњава Боривоје Татић, заменик председника Удружења приватних бензинских станица Србије – Јер, када је цена горива нижа већи је промет па је онда и зарада већа.

Прочитајте још:  Борељ: Вучић и Курти се договорили да нису потребни нови разговори у вези са предлогом ЕУ

Татић, за “Новости”, објашњава да је пад цена сирове нафте уследио као последица смањене тражње и све веће понуде нафте на светском тржишту.




– Није много позната чињеница да су САД (технологија добијања из шкриљаца) од највећег увозника постале највећи извозник сирове нафте, па кад томе додате и успоравање кинеске привреде проузроковане епидемијом изазваном вирусом корона јасно је да је ово логичан след догађаја – каже наш саговорник.

Ни Татић али ни други познаваоци и аналитичари тржишта нафте са којима су “Новости” разговарале на ову тему, није могао да прогнозира шта ће се дешавати наредних дана и месеци, али је јасно да је за сада тржиште стабилно и да би на раст цена могло да утиче само евентуално отварање неког новог жаришта на Блиском истоку, односно договор земаља ОПЕК о смањењу дневних испорука нафте.

АКЦИЗЕ МИРУЈУ

ПРЕМА важећем закону о акцизама, нафтни деривати у Србији могли би да поскупе у просеку за нешто више од једног динара по литру због усклађивања са растом цена намало у претходној години. Раст цена на мало у прошлој години је износио 1,7 одсто на годишњем нивоу па би акциза за бензин БМБ 95 која је тренутно 56,02 динара износила 56,99 динара, а када се томе дода и ПДВ цена литра безоловног бензина би била виша за 1,14 динара. Држава тренутно цену литра дизел горива, евродизел, оптерећује са 57,63 динара за литар, а уз 1,7 одсто раста тај износ би био 58,61 динар. Када се томе дода и порез на додату вредност долазимо до поскупљења од 1,18 динара по литру евродизела. За сада Влада Србије није искористила ову могућност.

Прочитајте још:  Потпредседник Владе Србије поручио је да ће земља одржати пријатељство са Русијом



Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *