Прокупачка полиција застрашује активисте против изградње МХЕ

0

Изградња МХЕ на Старој планини (Фото Одбранимо реке Старе планине)

У Прокупљу данима уназад полиција по налогу Основног јавног тужилаштва проверава потписе грађана на петицији против изградње мини-хидроелектрана на територији тог града. У Тужилаштву је за Н1 саопштено да је полиција саслушала 34 грађана, од којих њих 26 негира да је потписало иницијативу. Неформална група која је петицију иницирала тврди да је посреди застрашивање грађана и позива све на протест у четвртак у 16 сати.

Петиција којом се захтева укидање планских докумената којима се омогућава изградња мини-хидроелектрана у топличком крају, са 2.178 потписа, предата је Скупштини Прокупља, каже за Н1 Снежана илић, представница неформалне групе која је иницирала сакупљање потписа, тврдећи да су потписи аутентични.

Подсећа да је 29. фебруар рок до кога парламент треба да се изјасни о томе да ли ће се предлог наћи на дневном реду.

“Не само да нас нису контактирали везано за то, него смо почели да добијамо позиве за саслушања у МУП-у”, каже Снежана Илић из неформалне групе “Не за МХЕ у Топлици”.

Позиви су достављени, према саопштењу Основног јавног тужилаштва у Прокупљу, зато што су од Скупштине града добили иницијативу, али са 2.148 потписа.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У допису локалне скупштине овом органу изражена је сумња у веродостојност одређеног броја потписа, “с обзиром да нису оверени од стране овлашћених органа”, па су прионули на посао.

“Одређени број грађана, чији се подаци и потписи налазе на иницијативи, негирали су да су потписали иницијативу. Изјавили су да потпис није њихов, да им није ништа познато у вези предметне иницијативе. Kонкретно, у Полицијској управи у Прокупљу саслушано је укупно 34 грађана, од којих њих 26 негира да је потписало. Са само једне стране иницијативе, на којој се налазе 24 потписа, утврђено је да је осам фалсификовано”, наводи Основно јавно тужилаштво у Прокупљу.

Прочитајте још:  Наставља се нестабилно време, најсунчанија биће Војводина

Грађани су саслушани и у Тужилаштву, где су, како они тврде, поновили исказе. Такође наводе да су саслушани негирали да су привођени на силу у полицију и да су “застрашивани” како би дали изјаве да њихов потпис није на иницијативи.

Међутим, управо у то сумња члан Главног одбора Странке слободе и правде из овог града, који се, такође, нашао на информативном разговору.

“Морам да признам да је неколико лица на веома чудан начин испитивано. Неке су чак покушавали да натерају да се потписују у више наврата, практично – изигравали графологе”, казао је Вукомир Маслаковић из ССП.

То тврди и Илићева из групе која је сакупљала потписе. За њу је то: “Kласично застрашивање”.

Док у саопштењу Тужилаштва стоји да су грађани “чији је потпис фалсификован огорчени и траже да тужилаштво утврди ко је и на који начин дошао до њихових података”.

Биће, кажу, и графолошког вештачења, а тражиће непознатог извршиоца кривичног дела фалсификовање исправе.

За покретаче акције је нечувено испитивање грађана који су ставили потпис на неку петицију, па ће захтевати смену тужитељке.

Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *