Древно краљевство у данашњој Турској: Откриће које може да промени историју

2

(Фото: Твитер)

Археолози са Универзитета у Чикагу пронашли су хумке у области Kоња у Турској. Ово откриће не би имало толики значај да се не ради о могућем трагу изгубљеног краљевства.

Према легенди, у области Kоња у Турској, где су пронађене хумке, налазило се древно краљевство краља Миде из грчке митологије. А уколико би се испоставило да се ради о поменутом краљевству, то би значило велике промене у историји.

Kао и многа друга открића, и ово се догодило случајно. Један мештанин је пронашао плочу на којој је нешто исписано хијероглифима, а касније су научници утврдили да се ради о лувијском језику.



Неки од археолога сматрају да би пронађени камен могао да буде повезан са краљевством које је некада постојало на области Анадолије, односно да је део стене на којој је описана победа над Фригијом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Научници са Чикашког универзитета су у свом саопштењу навели како раније није било познато постојање краља Хартапуа, за којег се сада верује да је наредио да се на стени опише заузимања територије краља Миде.

Изгубљено краљевство је највероватније постојало од деветог до седмог века пре нове ере, а покривало је веома малу површину за данашње појмове, па већина сматра да је грешка у мерењима, а заправо је у то време било једно од већих на територији данашње Турске, преноси Ливе сциенце.

Прочитајте још:  Ако не можеш да их победиш, запосли их – Твитер поставио хакера као шефа безбедности



Б92

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Древно краљевство у данашњој Турској: Откриће које може да промени историју

  1. Tako vam i treba kadaste dopustili davas jedan jedini covek vuce zanos sada ce uci u srbiju jer gospodin vucic je potpisao ugovor sa austrijsncima i nemcima pojesce nas zive sve

  2. Zasto ste vi tako nesto dozvolili da vucic tako nesto uradi da pusti 6miliona ljudi u nasu drzavu pa sta se ceka ajde idemo mi za siriju neka njih u srbiji sta drugo dakazem on spreda ima albance apozadi sirijance i indijce ista tija sve znam i sada majmun senada daudjemo mi u evropsku zajednici malo sutra nikada vise necemo dobiti tu sansu da mi udjemo u evropsku zajednicu toje bila samo opasna namestaljka a vucic cim bude bilo gusto unasoj zemlji nestace u vidu magle i toje tp avi srbi vadite oci sanjima i zdravo djaci

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *