Kуповина гараже у Београду се исплати више од куповине стана

(Фото: CC0 / Pixabay)

Гаражна места у Београду изнајмљују се за 70 до 100 евра месечно, а купују за 8 до 12 хиљада евра.

Двојица комшија са београдске општине Звездара изнајмљују своје некретнине, али само један брине да ли ће станари редовно плаћати кирију и рачуне и у каквом стању ће једнога дана оставити стан. Други је, уместо да инвестира у стан од 50 квадрата који би издавао за око 300 евра месечно, за 50.000 евра купио пет гаражних места, које изнајмљује за 70 до 100 евра месечно, пише Нова.рс.

„Изнајмљивање гаража је супер бизнис“, каже за портал Нова.рс Милић Ђоковић, проценитељ и власник агенције „Олд Роyал Систем“. Kако каже, нема реновирања, нема бриге о столарији или плочицама, нема амортизације – само се узима кирија.

Свима се исплати

Током прошле године, две гараже на Врачару продате су за по 30.000 евра, а Ђоковић каже да је недавно у Страхињића Бана, „улици где је наћи гаражу теже него наћи воду на Месецу“, гаража продата за 25.000 евра.

„Гаражна места у просеку се издају за 70 до 100 евра, а у Београду се продају за осам до 10 хиљада евра, зависно од локације. То значи да се онима који немају где да паркирају на дужи рок више исплати да купе гаражу“, саветује Милић Ђоковић.
Цене за изнајмљивање гаражних места варирају од града до града. Судећи према понуди на порталима Халоогласи.рс и Некретнине.рс, у Београду оне иду од 40 евра па до 300 евра, за гараже које могу да послуже и као магацин. У Новом Саду и Нишу цене крећу од 30 до 80, а у Нишу до 50 евра. Једно једино гаражно место оглашено је за изнајмљивање у Јагодини, и то за 25 евра месечно.

Паркирање на планинама

Осим у великим градовима, где је паркирање одавно постало велики проблем, тражња за паркинг местима, према речима Милића Ђоковића, постоји и на популарним дестинацијама за одмор, као што су Kопаоник и Златибор.

„На тим планинама цене гаража крећу се од 10.000 до 15.000 хиљада евра, док је издавање мање заступљено, али зато гаража диже цену изнајмљивања собе или апартмана“, објашњава Ђоковић.

Трговина паркинг местима на отвореном је сива зона

Док се промет гаража обавља у складу са прописима о продаји некретнина, промет паркинг места фактички постоји али се, како каже саговорник Нова.рс, обавља у сивој зони.

„Нема јасних правила о томе да ли је уопште дозвољено располагати паркинг местом на отвореном, рецимо на паркинзима у стамбеним блоковима и на сличним местима. Зато се такве трансакције углавном обављају ‘без папира’ а плаћа се готовином“, каже Милић Ђоковић.

Према подацима Републичког геодетског завода (РГЗ), гараже су у 2019. учествовале са један одсто у укупној вредности тржишта непокретности у Србији. А како је РГЗ саопштио, током прошле године тржиште некретнина достигло је вредности од 4.1 милијарде евра, то значи да је удео гаража достигао вредност од 41 милиона евра. У прошлој години, купопродаја гаража учествовала је са седам одсто у укупном промету некретнина.
Нова

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.