Олакшице за пчеларе: Директна продаја без регистрације предузећа

Пчеле (Фото: Pixabay)

Мед и други производи од меда које су пчелари до сада продавали на велико, на пијаци или са кућног прага, од почетка марта могу се продавати и у трговинама.

Први пут пчеларима је омогућена директна продаја без обавезе да имају регистровано предузеће.

Саво Тадић из Станишића највећи је пчелар у Сомбору и околини. Производњом меда и производа од меда бави се професионално. Сада ће мед, осим са кућног прага или пијаце, моћи продавати и у трговинама.

„Kо има неке количине меда, које мисли да би могао да прода у продавницама свакако би могао да оствари неку бољу цену. Може то да уради сада и сам и не мора да вија накупце. Сви пчелињи производи су обухваћени и дозвољена је чак продаја и неке мешавине меда и лековитог биља, меда и лешника, меда и полена. Наши миксеви које смо ми до сада продавали на пијацама могу сада да се продају јер су то све примарни пчелињи производи и њихове мешавине“, казао је Саво Тадић.Услов да би се мед и други пчелињи производи могли наћи у трговинама је регистрована просторија за цеђење, врцање и паковање меда.

„Све зависи од наше умешности, ко има тржиште и ко је довољно способан да проговара за себе, за неку добру цену. Или можда има неку врсту меда која може да се прода по вишој цени, а откупљивачи је нису ценили до сада, као што су неке врсте ливадског меда из националних паркова. Такав мед имао је исти третман као сунцокретов мед, или чак и лошији, а сада долазимо у могућност да такав мед продамо под својим именом и да тражимо много веће цене“, рекао је Тадић.

Kористи од ових олакшица за продају меда у трговинама имаће и мали и велики пчелари.

„Ово је права ствар јер сада јавно можемо да радимо, а онако смо продавали и паковали пријатељима, комшијама. Сада можемо легално да радимо и све што треба је да мед буде пакован по свим хигијенским прописима“, саопштио је Раде Малбашки, заменик председника Удружења пчелара Аврам Максимовић из Сомбора.

Услов да би пчелари свој мед могли пласирати у трговине је РС број. РС број подразумева да је пчелар уписан у Централни регистар, удео који се води у Управи за ветерину, чиме стиче пуну легалност за продају.РТВ

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.