Српски пулмолог објавио ВАЖНУ ПОРУKУ о вирусу, коју СВИ треба да ПРОЧИТАЈУ

(Фото: GULIVER/GETTY IMAGES/VADIMGUZHVA)

Српски пулмолог др Срђан Лукић на свом Фацебооку објавио је важну поруку, тј. упутство за све оне који ће корона вирус лечити код куће.

Свет се бори против корона вируса од краја децембра, и до сада је тим вирусом заражено 153. 864 људи, док је њих 5.800 преминуло. Епидемија је почела у Kини, где се ситуација сада смирује, али се „преселила“ у друге крајеве света и проглашена је пандемија. Ново жариште корона вируса је Европа, а најкритичније је у Италији и Шпанији.

Према најновијим подацима у Србији је заражено 46 људи, а половина њих је на кућном лечењу. С обзиром на то да се очекује ширење заразе, српски пулмолог др Срђан Лукић је на свом Фацебооку објавио важну поруку, коју сви треба да прочитају! Преносимо је у целости:

Власти раде свој део посла, епидемиолози и микробиолози свој, па и ми клиничари се полако укључујемо. Мањи број оболелих од ЦОВИД-19 (званично име болести које проузрокује вирус САРС-ЦоВ-2) ће бити лечен у болничким условима док ће се већина лечити код куће. Ово је текст за њих.

Медији и јавност се баве углавном најтежим случајевима, што је и разумљиво (брига да ли има довољно болничких капацитета, респиратора…) међутим већина оболелих ће остати да се лечи у кућним условима. Поред епидемиолошких мера (карантин) битно је и само лечење инфекције.

Kао и код сваке вирусне инфекције и за лечење ЦОВИД-19 најважнији је имуни систем. Зато је битно оставити му сву снагу на располагање. Апсолутно мировање је најважније, а поред тога и адекватна исхрана. Дијете оставите за неко друго време и заборавите на „здраву исхрану“.

Да би организам функционисао потребна му је енергија односно угљени хидрати на првом месту, а онда и масти.Не треба наравно заборавити ни протеине али је важно да не избегавате „храну која гоји“. Јер она ће одржавати ваш имуни систем и цео организам.

Потребно је даље уносити доста течности јер у инфекцијама организам лако дехидрира. Чајеви, супице, чорбице, сокови, штагод. Али не и алкохол, јер алкохол погоршава дехидратацију. Наравно хронични срчани и бубрежни болесници морају унос прилагодити својим хроничним болестима.

Повишена телесна температура је одбрамбени механизам који имуни систем користи за борбу против вируса. И зато је грешка обарати температуру ако је само благо повишена јер тако помажете вирусу.Температура се обара тек када значајно порасте јер тада угрожава функционисање организма.

Што се тиче лекова, за сада нема доказаних лекова који помажу код ЦОВИД-19. Неки лекови су показали ин витро (ван организма) ефикасност против САРС-ЦоВ-2 али то не значи да ће деловати и ин виво. Ако добијете антибиотик од лекара то је због превенције бактеријске суперинфекције.

Што се тиче разноразних суплемената, витамина и сл. све то највероватније већ у довољном нивоу уносите храном, тако да разноразни имуно комплекси неће много помоћи (осим ако због неког разлога немате дефицит неког елемента) али неће ни одмоћи (осим мањка пара у новчанику).

Битно је да пратите своје стање, ако је могуће у телефонском контакту са лекаром. Kритични знаци и симптоми су појава отежаног и убрзаног дисања, пад артеријског притиска, вртоглавице, омаглице, несвестице, конфузија, појава цијанозе (плавкасте пребојености коже и слузокожа).

У случају појаве ових знакова и симптома потребно је да се одмах јавите у најближу болницу јер ће сигурно бити потребна терапија кисеоником, коју не можете спровести у кућним условима. Ово не значи да ћете сигурно завршити на респиратору, али је кућном лечењу свакако крај.

И на крају бих додао нешто што, вођени логиком, и не би требало помињати, али на жалост, искуствено, мора. Дувански (и други) дим гледајте да избегавате у потпуности. Он оштећује ћелије епитела дисајних путева и алвеола и тако помаже вирусима.

ДОДАТАK 1:
У расправи на Тwиттеру се појавило питање употребе неких лекова током ЦОВИД-19 инфекције. За АЦЕ инхибиторе, који се користе у лечењу кардиоваскуларних болести, препорука Европског удружења кардиолога (ЕСЦ) је да се терапија (за сада) не мења.

Што се тиче широко популарног Бруфена (тј. ибупрофена) у Француској су препоручили да се користе други антипиретички/аналгетски лекови (парацетамол нпр.) јер постоји сумња да ибупрофен може да допринесе тежој клиничкој форми инфекције.

ДОДАТАK 2:
Ово што се дешава око ибупрофена је најбољи показатељ зашто се не треба ослањати на било шта што није званична препорука званичних стручних тела и организација. Француски министар здравља је ово препоручио, а немачко министарство здравља га је демантовало.

Ланцет је пре три дана објавио чланак у којем помињу ибупрофен као лек који повећава број АЦЕ2 рецептора у плућима на које се везује САРС-ЦоВ-2, што имплицира да употреба ибупрофена поспешује вирусну инфекцију. Ипак, један рад није довољан да би се доносили дефинитивни закључци.

Мондо

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.