Министарство правде препоручује притвор за кршење самоизолације

0

(Фото: Depositphotos, londondeposit)

Министарство правде препоручило је јавним тужилаштвима да обавезно траже одређивање притвора за сва лица која прекрше меру самоизолације од 14 или 28 дана, коју су им одредиле надлежене институције – Министарство здравља и Министарство унутрашњих послова.

Препорука Министарства значи да против особа које прекрше самоизолацију више неће бити подношене најпре кривичне пријаве већ ће одмах бити ухапшене, а потом ће тужилашто тражити од суда да им одреди притвор.

У саопштењу Министарства се наводи да уколико лице прекрши меру самоизолације, а суд му одреди меру притвора, лица ће ту меру издржавати у посебним установама намењеним за ту сврху.



Наиме, Управа за извршење кривичних санкција Министарства правде, обезбедила је три посебна објекта у оквиру Управе у којима ће бити смештена ова лица.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ови објекти се налазе у Вршцу, Пожаревцу и Пироту, а обезбеђиваће их припадници затворске страже и полиције.

Надлежни органи приликом одређивања притвора неће узимати у обзир само рокове по Законику о кривичном поступку, већ и здравствене карантинске прописе.

Такође, Министарство правде дало је препоруку и Републичком јавном тужиоцу, да у случају непоступања по наведеним упутствима поднесе дисциплинску пријаву против надлежног јавног тужиоца, односно заменика јавног тужиоца.

Министарство правде апелује на све грађане да поштују мере самоизолације, као и сва друга упутства здравствених установа и Владе Републике Србије, и тиме покажу солидарност која је неопходна и од велике важности како би се у што већој мери спречило ширење заразе.



РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *