Министарство правде препоручује притвор за кршење самоизолације

0
(Фото: Depositphotos, londondeposit)

Министарство правде препоручило је јавним тужилаштвима да обавезно траже одређивање притвора за сва лица која прекрше меру самоизолације од 14 или 28 дана, коју су им одредиле надлежене институције – Министарство здравља и Министарство унутрашњих послова.

Препорука Министарства значи да против особа које прекрше самоизолацију више неће бити подношене најпре кривичне пријаве већ ће одмах бити ухапшене, а потом ће тужилашто тражити од суда да им одреди притвор.

У саопштењу Министарства се наводи да уколико лице прекрши меру самоизолације, а суд му одреди меру притвора, лица ће ту меру издржавати у посебним установама намењеним за ту сврху.Наиме, Управа за извршење кривичних санкција Министарства правде, обезбедила је три посебна објекта у оквиру Управе у којима ће бити смештена ова лица.

Ови објекти се налазе у Вршцу, Пожаревцу и Пироту, а обезбеђиваће их припадници затворске страже и полиције.

Надлежни органи приликом одређивања притвора неће узимати у обзир само рокове по Законику о кривичном поступку, већ и здравствене карантинске прописе.

Такође, Министарство правде дало је препоруку и Републичком јавном тужиоцу, да у случају непоступања по наведеним упутствима поднесе дисциплинску пријаву против надлежног јавног тужиоца, односно заменика јавног тужиоца.

Министарство правде апелује на све грађане да поштују мере самоизолације, као и сва друга упутства здравствених установа и Владе Републике Србије, и тиме покажу солидарност која је неопходна и од велике важности како би се у што већој мери спречило ширење заразе.РТС

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.