Од сутра преко границе могу само камиони, забрана међуградског саобраћаја

2
Александар Вучић (Фото: РТС)

Од сутра у осам ујутру затварају се сви гранични прелази за друмски, железнички и речни саобраћај, најавио је председник Александар Вучић. Такође, од сутра у 12 часова потпуно се укида међуградски аутобуски и железнички саобраћај, а оставља се могућност за аутомобилски саобраћај.

Александар Вучић је на конференцији за новинаре изјавио да се уводе нове драстичне мере у борби против ширења коронавируса у Србији.
Од сутра у осам ујутру затварају се сви гранични прелази за друмски, железнички и речни саобраћај, рекао је Александар Вучић на конференцији за новинаре и прецизирао да нико осим транспортних камиона не може да уђе на територију Републике Србије.

Од увођења ванредног стања на територију Србије је ушло више од 71 хиљаде држављана, Србије, углавном са подручја Немачке, Аустрије, Италије и Француске.

„Многи од њих су веома дисциплиновани и добри људи, али има и катастрофалних изyзетака“, указао је председник и упозорио да се прати кретање људи са италијанским телефонским бројевима.

Рекао је да ће полиција обратити пажњу на насеља где је велики прилив људи из иностранства.

Такође, од сутра у 12 часова потпуно се укида међуградски аутобуски и железнички саобраћај, а оставља се могућност за аутомобилски саобраћај.„У наредним данима ћемо вероватно донети и додатне одлуке о временском проширењу онога што неки називају полицијски час, а ми забрана кретања“, најавио је председник.

Очекује у данима и недељама које долазе, и по рекацијама лекара, даље убрзано повећање броја заражених. „Нама е инфективна клиника у Београду готово пуна, прелазимо на болницу Драгиса Мишовић“, навео је председник.

„И ова два дана што смо сачували пензионере у кућама, на десетине живота смо спасили“, истакао је Вучић.

Осврнуо се и на претерану куповину, нагласивши да је Србија земља која има најпуније рафове у целој Европи.

Следеће недеље ће цела Србија имати маске, истакао је Вучић и пренео да ће од понедељка увече бити обезбеђено 10 милиона маски.

„Сутра првих 30.000 литара натрујум-хипохлорида“
Вучић истиче да ће Србија сутра имати првих 30.000 литара раствора натријум-хипохлорид, који препоручује СЗО као најбоље средство за дезинфекцију.

Похвалио је градске водоводе у Новом Саду и Сремској Митровици, и истакао да ће сваког дана само та два водовода производити 45.000 литара раствора.

„Тиме ћемо да чистимо и дезинфикујемо све болнице, тамо где нема короне на три сата, а где има на сат времена“, објаснио је Вучић.„Две особе пуштене из болнице“
Навео да су две особе пуштене из болнице, пошто је на два теста утврђено да више нису позитивни на коронавирус.

Очекује да сутра буде пуштено још троје лица, али очекује и да сутра у ово време буде можда и највећи број заражених лица до сада.

Напоменуо је да је број од стотину оболелих у другим земљама био почетак фазе када је ширење заразе кренуло геометријском прогресијом и када је дошло до локалне трансмисије.

„Важно је да се настави пуна изолација. Ако би се изоловали сви једни од других 14 дана или 21 дан, тај вирусу не би могао да уради ниста. Све зависи од нас и наше дисциплине“, поручио је председник.

Очекује да су у суботу увече стићи кинески експрети.РТС

2 Коментара

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.