Kоје мере је Хрватска увела за заштиту економије од коронавируса?

0
(Фото: Pixabay)

Од данас у Хрватској на снагу ступају мере намањене заштити пандемијом коронавируса угроженим послодавцима, вредности скоро 30 милијарди куна (нешто мање од четири милијарде евра), преноси портал Пословни.хр.

Сет од 63 мера је првенствено усмерен на привредне гране и секторе који су најтеже погођени здравственом кризом, попут угоститеља који су морали да обусставе пословање.

Према медијским наводима, веики број угоститеља и трговаца у Хрватској је почео да отпушта раднике.

Најважније мере тичу се одлагања плаћања пореза на доходак и пореза на добит, као и доприноса на плате, у трајању од три месеца.Предвиђена је и могућност да се уз продужења на додатна три, а након тога омогућује се репрограм отплате на 24 меесеца.

Хрватска је такође, слично Србији, усвојила тромесечни мораторијум на отплату комерцијалних кредита, али је најавила и бескаматне зајмове општинама, градовима и жупанијама, Хрватском заводу за здравствено осигурању (ХЗЗО) и Хрватском заводу за мировинско осигурање (ХЗМО) до висине пореза на доходак.

Тамочњим предузећима су такође обезбеђене субвенције за очување радних места до износа од 3.250 куна месечно (око 525 евра) по раднику који ради у пуном радном времену и до дупло мањег износа месечно по раднику који ради мање од 40 сати недељно.

До износа од 40% плате се субвенционише и скраћивање радног времена, највише до износа минималне плате, а финанцираће се и укупан трошак образовања радника.

Такође се послодавцима у сектору роизводње текстила, одеће, обуће, коже и дрва се исплаћује субвенција у износу од 50% минималне плаће увећане за доприносе на основицу у износу од 2.366,41 куна (скоро 310 евра) за 2020. годину.Нова економија

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.