Све више компанија у Србији прекида производњу

0

(Фото: Горење)

Све више компанија у Србији прекида производњу због донетих мера за превенцију ширења коронавируса. Погођени су и произвођачи у региону.

Погон немачке фабрике Леони у Прокупљу престао је да ради због опасности од ширења коронавируса, преноси Н1. Синдикат Слога те фабрике саопштио је да је руководство, ради очувања здравља и живота људи, донело одлуку да од 21. марта погони у Прокупљу престану са радом.

У фабрикама Леонија широм Србије ради око 9 000 људи, а у фабрици у Прокупљу, која производи каблове за ауто индустрију, ради скоро 3 000 радника.

Kомпанија Фијат Kрајслер аутомобили (ФЦА) објавила је да ће због коронавируса до краја марта обуставити рад девет европских фабрика, укључујући и Заставину производну линију у Kрагујевцу.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Фијат је такву одлуку донео како би оптимизовао ланац набавке и да олакшао поновно отпочињање производње када тржишни услови то дозволе.

Поред фабрике у Kрагујевцу, затворено је и седам предузећа у Италији и једно у Пољској.

Хисенсе Горење затвара све фабрике у Европи до 5. априла да би заштитила раднике и спречила ширење коронавируса, преноси словеначки лист Дело.

Руководство Горења договорило се са синдикатом да се производња настави 6. априла, уколико у међувремену „владе појединих земаља, у којима се налазе производни погони, не предузму додатне мере за ограничење рада“.

Горење у Србији има две фабрике, у Ваљеву и Зајечару, и један је од највећих извозника у Србији.

Пословодство турске текстилне компаније „Џинси Србија“ одлучило је да део запослених у лесковачком погону пошаље на колективни годишњи одмор од најмање две недеље, пишу Вечерње новости.

Прочитајте још:  Цвијановић пристала на заједничку НАТО вежбу

Директор фабрике Јасин Дениз изјавио је да ће на одмор бити упућено 350 до 400 запослених у погону.

Запослени који остају на послу и даље ће спроводити строге превентивне мере за одржавање личне хигијене, дезинфекцију радног простора и радних површина. Они који болују од хроничних болести ослобођени су радне обавезе.

Ужичка фабрика муниције “Први партизан” из Ужица одлучила је да због ванредног стања и коронавируса на пошаље 500 од 1620 радника на принудни одмор од две недеље, преноси Н1.




Директор фабрике Добросав Андрић изјавио је да на одмор иду мајке са децом до 12 година, које немају решен проблем чувања деце, и хронични болесници.

Андрић је рекао да ће запослени из ове две групе користити зарађене сате и старе годишње одморе. Остали ће бити на плаћеном одсуству и примаће 70 одсто плате.

Kомпанија Kраш донела је одлуку да због заштите здравља радника и превенције заразе коронавирусом од 25. марта на колективни годишњи одмор пошаље запослене, преноси Пословни.хр .

Kомпанија је одлучила да раније активира ускршњи годишњи одмор од недељу дана. Радници Kрашове фабрике Kаролина у Осијеку престају са радом, као и Kрашови чоко-барови.

Kрашове продавнице бомбона ће радити, али са минималним бројем радника, због мера заштите здравља.

Хрватски произвођач аутомобилских компонената АД Пластик одлучио је да обустави већи део производње у Хрватској, Србији и Мађарској због ситуације у вези са коронавирусом, преноси Пословни.хр .

АД Пластик ће наставити са производњом на локацијама у Русији, док је производња у Хрватској, Србији и Мађарској обустављена на неодређено време, у складу са обустављањем производње његових купаца.

Прочитајте још:  Ескобар: Охридским договором од Београда се тражи да призна суверенитет и симболе тзв. Косова

“У овом тренутку нажалост не можемо предвидети трајање ове ситуације на нашим локацијама јер она зависи пре свега од глобалне ситуације на тржишту и активностима наших купаца”, саопштио је председник управе компаније Маринко Дошен.



Нова економија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *