У Нишу незапослена 434 лекара, а Влада тражи помоћ у дијаспори

1

У борби против коронавируса на располагању је и више од 400 лекара који се налазе на евиденцији нишке филијале Националне службе за запошљавање, као и осамдесетак техничара, али они још нису ангажовани. Из Kлиничког центра кажу да се многи добровољно јављају да помогну, а Влада Србије позвала је лекаре из дијаспоре да се евидентирају и помогну Србији ако буде требало.

Много лекара и медицинских радника отишло је последњих година да срећу и плату потражи у иностранству, највише у Немачку. Суочена са епидемијом, за коју се не зна како ће се развијати, Влада Србије позвала је здравствене раднике из дијаспоре да се јаве ради евиденције око потенцијалне помоћи Србији у борби са епидемијом коронавируса.

Али, има и оних који су на располагању, а ту су, на “домаћем терену”. Према евиденцији нишке филијале Националне службе за запошљавање, чак 434 лекара је незапослено, од којих је 318 жена.




Медицинских техничара на евиденцији има укупно 84, од чега је 23 жена – наводе из НСЗ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Димитровград је „повукао ногу“, председник те Општине Владица Димитров затражио је да се медицинске сестре и возачи пријаве да би могли да буду ангажовани, а већ су потребна четири возача за Хитну помоћ.

У Нишу су поједини лекари заражени, а лекари две клинике су у самоизолацији. Директор нишког Kлиничког центра Зоран Радовановић каже да су спремни за предстојећу борбу против болести изазване коронавирусом.

Kлинички центар Ниш је у потпуности поштујући инструкције Министарства здравља и Владе Републике Србије припремио све своје капацитете у постељама, опреми и људству – наводи Радовановић.

Прочитајте још:  Јовановић и дефинитивно иде у коалицију са "Србијом против насиља"

Директор KЦ Ниш каже да ће нових ангажовања сигурно бити, а да се многи пријављују сами.




У контакту смо са великим бројем лекара и сестара који се добровољно јављају да помогну свима нама, како особљу у раду тако и оболелима на чему се захваљујемо. О даљем току њиховог ангажовања кога ће сигурно бити у наредних 24 сата, KЦ Ниш ће благовремено обавестити – рекао је Радовановић.

Иначе, министар здравља Златибор Лончар рекао је да ће 568 лекара и 734 медицинске сестре, који су волонтирали у здравственим установама у Србији, сада добити сталан посао.

Подсетимо, државни и лекарски врх најављује офанзиву на коронавирус, у којој ће бити много више тестирања, а сви заражени ће бити хоспитализовани.

У Нишу је, како кажу из Штаба за ванредне ситуације, регистровано 39 случајева ковида 19, петоро је на респираторима, а укупно 18 је хоспитализовано.



Јужне вести

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “У Нишу незапослена 434 лекара, а Влада тражи помоћ у дијаспори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *