Све чешћи расистички напади на Азијате у Америци

1

Становница Кијева у Сијетлу била је у њеној локалној продаваоници намирница средином марта, када је други купац рекао сопственом детету да не може бити у истој линији као Корејац. Разболеће их, рекао је купац.

Овај догађај је један од стотина расистичких и ксенофобичних инцидената забележених у току прошле недеље, откривају нови подаци. Интернетски форум за извештавање Стоп ААПИ Хате делио је ексклузивно за НБЦ Асиан Америца да је од свог оснивања 18. марта примио више од 650 директних извештаја о дискриминацији првенствено азијских Американаца.

“Живимо у застрашујућем свету, али је невероватно да се то дешава”, рекла је Кари која није желела да користи своје презиме за заштиту идентитета, као ни свог детета.

Људи су известили да су кашљали или пљували и да им је речено да напуштају продавнице, возачи Убера и Лифта који одбијају да их покупе, вербално и интернетско узнемиравање и физички напад, наводи се на сајту који је покренуло азијско-пацифичко веће за планирање и планирање. (А3ПЦОН) и кинески за афирмативне акције.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„То показује колико су ти антиазијски случајеви присутни и распрострањени“, рекао је Русселл Јеунг, професор азијскоамеричких студија са Државног универзитета Сан Францисцо који је прикупио податке.

Јеунгово раније истраживање, које је засновано на медијским извештајима о расизму и ксенофобији против азијских Американаца, открило је више од 1.000 случајева између 28. јануара и 24. фебруара, периода током кога су први пут пријављени случајеви коронавируса у Сједињеним Државама.

Потпуна покривеност избијања коронавируса

Предсједник Доналд Трумп твитовао је 16. марта користећи фразу „кинески вирус“ и примио брз и непосредан одзив, за који су многи рекли да подстиче анти-азијске америчке осећаје.

Прочитајте још:  Интелигенција Запада распаљује мржњу према белцима



Јохн Ц. Ианг, председник и извршни директор групе за грађанска права Асиан Америцан Адванцинг Јустице | АААЈ је рекао да верује да Трумпово фразирање има утицаја.

“Намјерна употреба израза као што је” кинески вирус “дефинитивно је распламсала пламен расизма према азијским Американцима у овој земљи”, рекао је. „Видели смо како људи повезују вирус са Кинезима док их нападају. Забрањено је да било који изабрани функционер буде отпуштен када се докази расистичких напада и даље повећавају. Речи су важне и често имају већу тежину када их говоре наши политичари. “

Трумп је у понедељак твитнуо да људи требају „потпуно заштитити нашу азијско-америчку заједницу“, додајући да ширење коронавируса није њихова кривица. Последњих месеци није осудио расистичке и ксенофобичне нападе против азијских Американаца.

Стручњаци кажу да је ово тек последње поглавље у дугој историји антиазијског расизма у Сједињеним Државама, од Кинеског закона о искључивању из 1882. године, до ухићења Јапанаца током Другог светског рата и стереотипа о азијским Американцима као вечним странцима.

Васељенска



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Све чешћи расистички напади на Азијате у Америци

  1. Нису то “расистички напади” — како, заиста, испада — него неминовне конфликтне последице КУЛТУРОЛОШКИХ неспоразума/неподрударности … Вера, етнолог

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *