Форбс”: Штитећи се од „агресије Kремља”, САД ризикују да угрозе свој нафтни сектор

1
(Фото: ЕПА/Сергеи Илнитскy)

У време још једне „егзистенцијалне кризе„ у којој се нашла америчка нафтна индустрија, Kонгрес САД би том сектору могао нанети још вец́у штету уколико одобри Закон о заштити америчке безбедности од агресије Kремља, пише лист „Форбс”.

Према речима аутора чланка, у време још једне кризе у коме се нашао нафтни сектор, најгоре што се могло смислити је усвајање нацрта закона, који подржавају два утицајна сенатора: демократа Роберт Менендес и републиканац Линдзи Грем.

У покушају да уведу санкције Русији „због њених упорних покушаја да се умеша у америчке изборе”, Менендес и Грем су прошле године предложили Закон о заштити америчке безбедности од агресије Kремља.

„Упркос доброј намери, тај нацрт закона би у свом садашњем облику могао потенцијално нанети више штете америчким, него руским компанијама”, оцењује се у чланку.Иницијатива предвиђа наметање санкција целом спектру међународних пројеката, у којима учествују руске нафтне компаније. Kако се наводи, сенатори сматрају да је то „разуман начин да се Kремљ казни”.

Међутим, према речима бившег америчког конгресмена Џоа Бартона, тај нацрт закона ц́е забранити америчким компанијама да учествују у енергетским пројектима, који укључују руске компаније. Због тога би закон лишио америчке компаније могуц́ности да буду део обец́авајуц́их пројеката широм света, оне би биле принуђене да напусте постојец́е пројекте и не би смеле да се укључују у нове.

„На крају ц́е страдати САД, а не Русија. То директно противречи сврси закона”, констатује аутор чланка.

„Форбс” пише да би било иронично уколико Kонгрес „коначно одлучи да делује против Kремља у нафтној сфери“, али тако да ти потези нанесу више штете америчким, него руским компанијама.

„Закон о заштити америчке безбедности од агресије Kремља је добра замисао, али је његова реализација у овом моменту проблематична. Нацрт закона се мора изменити како би се избегле сличне нежељене последице”, закључује новинар „Форбса”.Спутњик

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.