Отворено писмо Србима забринутим за јавно здравље, којима је стало да се Хришћанима забрани причешће

9

Драга браћо и сестре, верници медицинске науке, зилоти атеизма и мудраци агностицизма, помоз’ Кон!
Заштитница маска нека је увек са вама, и сви антисептици!
На здравље и на спасење вам карантен (quarantaine) – спасоносна четрдесетница!

Унапред опростите ако овим својим писмом на неки начин повредим ваша деликатна верска осећања – то ми није примарна намера, али чини ми се као неминовно.

Ми, браћа ваша Срби православне хришћанске вере, и ви, браћа наша Срби атеистичке и агностичке вере, до сад смо релативно мирно и мирољубиво коегзистирали, без нарочите верске нетрпељивости. Али данас, када је наступио час прве озбиљне кризе (крисис=суд, моменат истине и правде), ви сте почели да према нама отворено показујете знаке грубе верске нетрпељивости. И чак агресије. Залажете се да нам се механизмима државне присиле ускрати право на обављање наших верских дужности (nota bene: дужности). И уз то нас јавно вређате. Кажете за нас, Хришћане који се причешћујемо, између осталог следеће (ово је само мали део коментара из интернет вести, без увида у коментаре на друштвеним мрежама где се страсти испољавају још жешће и без цензуре): „ментално оболели, лудаци, идиоти и примитивци, бедници необразовани, православни џамахириоти, затуцана багра, лизачи кашикице, који бришу губицу о исту крпу – фуј! фуј! фуј! – извршиоци акта биотероризма, масовне убице ближњих, у суштини сатанисти“, те да „свештенике који су причешћивали треба сместити у затвор, све причешћене у карантин и на сајмиште, а сви да горе у паклу ако га има…“. А као што кажу браћа од стрица, који такође имају искуства са сајмиштима: када смо нападнути као православни Срби, морамо одговорити као православни Срби.

Мада звучите као да вам је све јасно – и са становишта медицине, и са становишта религије, и са становишта људских права и правде – дозволите да вам ипак разјасним неке детаље о којима очито не знате, или не знате довољно. И да вам укажем на неке аспекте које нисте сагледали.

Најпре, драга браћо и сестре, подсетићу вас на историјску чињеницу: ни окупатори турци, ни окупатори германи, нису Србима забрањивали причешће. То су чинили само усташе (бог и хрвати, истина – у већини, као и ви, бивши Срби). И њихови савезници и ваши духовни и телесни родитељи, комунисти. Али и они не сасвим успешно. Па су били принуђени да Србе који нису били вољни да на хигијенски начин примају хостију хигијенски сместе на санитарну социјалну дистанцу од два метра, под кречом и земљом (нехигијенску и нееколошку праксу пуштања низ Саву и бацања у крашке јаме да занемаримо, то су ћинили неодговорни појединци). А ето, тврдоврати и непросвећени Срби и данас инсистирају на своме, па вас приморавају да осмишљавате и проводите ефикасније мере.

Али, да бисмо разумели одакле потиче та нехигијенска пракса православних Срба, морамо се вратити мало даље у историју.

У време Саве Немањића, па и задуго после њега до не много давних времена, тело (тј. корпус, вама вероватно разумљивије) народа сербског било је део Тела Христовог. Сваки појединац, као ћелија Тела Сина Божијег, био је у Христу, и Христос је био у свакој ћелији, и све Тело, као Дом Славе Божје, живело је и здравствовало у јединству, складно и сврсисходно. Свака ћелија била је храм, мали дом истог Духа, Којег је примила крштењем, учлањењем у Тело Христово («јер се у једном Духу сви у једно тело погрузисмо /крстисмо/» 1. Коринћанима 12:13). А веза ћелија тела, и веза тела са Христом, јединство у једном Телу и Духу, успостављала се и одржавала причешћем. Свеза јединства зове се љубав (знам да вам је немогуће разумети љубав Божју, оно због чега Се Он сјединио са људима, али да вам приближим концепт – то је она емоција која чини да се не гадите телесних излучевина свога детета, па чак ни својих љубавних партнера).

Бог је дух, али Син Божји, Исус, је Бог и човек, и дух и тело (ум у телу, слично као и ви). Литургија је зато реализација Његовог присуства у овом свету, међу нама и у нама – присуства и духовног и телесног. Ако би Литургија престала да се служи, то би била порука Богу да његово присуство у овом свету, и у нама, више није потребно. А ако Бог није потребан свету, свет је још мање потребан Богу.У ту заједницу са Богом наши преци су ступили добровољно, склопивши савез са Богом у којем су Њему предали и сами себе, и све своје, укључујући и своје потомке (и нас и вас; зато се у Срба деца крсте као новорођене бебе). То је вечни савез Новога Завета, запечаћен крвљу Божјег сина – аналогно завету јеврејског народа са Богом, који ми зовемо Стари Завет, а који је био запечаћен и обнављан крвљу жртвених животиња, као дидактичка праслика истинске чисте Жртве, Јагњета Божјег. Ко не једе од меса жртвеног Јагњета, тај нема удела у наслеђу Израиљевом, нема удела у вечном животу народа Хришћанског.

Ваша основношколска дефиниција марксистичко-дарвиновске биологије каже: јединство грађе и функције је основа живота свих живих бића. Јединство грађе и функције, сједињеност у једном телу, у Христу, и делање у истом делу, битисање у истом смислу и заједничком циљу, којем је име Логос и воља Божија, била је основа живота србског народа. Од великог тела народног отпадали су појединци, или групице, умирући и отпадајући од Бога – грехом, безакоњем, издајом, преверавањем, одрицањем од Христа… (а умрети је значило издахнути Духа Светог, Којим су сви били напојени у крштењу – 1. Коринћанима 12:13). Али тело је и даље остајало нераздељено, неумањено и силно, сложно и складно, потпуно савршенством Христовим.

А онда су дошли «просветитељи», «индустријске», «пролетерске», «научно-технолошке», «сексуалне», «информатичке» и «дигиталне» револуције, са својим религијама – хуманизмом, атеизмом, комунизмом, сциенцијом и, данас модерним, агностицизмом. Уместо братства и јединства у Христу, братство и јединство у Брозу. Родила су се и размножила деца револуција, праунучићи старог револуционара, полуделог анђела који је покренуо прву револуцију на Небу. И од корпуса народа србског, као дела Тела Христовог, отпали су не појединци, као појединачне ћелије, него големи делови. И тело Србиново, које је некад било Бог, данас је постало полумртви богаљ.

И ви сте ти који су се одрекли Завета и заветне заједнице србског народа – неки од вас својом вољом, неки вољом својих недавних предака. И тако, отпавши од духовног бића свог народа, постали сте бивши Срби (баш као бивши Срби међу данашњим Хрватима, Муслиманима, Шиптарима, Македонцима, Монтенегринима…). Отпавши од свога рода, постали сте изроди. Технички речено језиком ваше религије, науке – дегенерици.

О том страдању организма народног наше Писмо говори: «Авај, грешног народа, народа огрезлог у безакоњу! Род зликовачки, синови покварени, који оставише Господа и одступише назад! Сва је глава болесна, и све срце изнемогло, од пете до главе нема места здравог, него само убој, чир и рана гнојава (Исаија 1:4-6)».

И мада себе још увек сматрате Србима, ви Срби нисте, јер, по дефиницији оних који су нас родили – Срб је Христов. А ви сте, својом вољом и слободним избором, умрли за Христа. Ви и оци ваши, ви сте некротично ткиво на телу Србиновом о којем говори Исаија, ви сте рана која цури гнојем. И неподношљиво мирише (мада вам ми никада нећемо рећи као ви нама: «Фуј, фуј, фуј!», него ћемо с љубављу пробати да је очистимо и исцелимо). Ви више нисте народ србски, него сте, како каже Исаија (1:10), народ гоморски, којим владају кнезови содомски (а председава им кнегиња содомска).

И још. Ви имате име да сте живи (Апокалипса 3:1), али како више нисте у заједници грађе, и хармонији функције и смисла (логоса) народног организма, ви сте се функционално оделили од њега. Ћелија у телу која се одели од остатка ткива и почне да функционише изван и мимо својег назначења и склада тела, постане аутономна-самозакона, делајући по властитом програму, то је полудела ћелија, ћелија карцинома. Њена ДНК је измењена (мутирана), и различита од ДНК свих здравих ћелија у телу које су апсолутно идентичне. Та ћелија постаје страно тело у организму, које здрави организам дезинтегрише и рециклира (да, рециклира, као корисно ђубре – истина, ту се не види апсолутна аналогија са вама). А када организам изгуби способност да те мутиране полуделе ћелије препознаје као стране и да их елиминише, оне, размножавајући се у аутономији, убијају и њега, и себе. Ви, ћелије функционално и сврховитошћу одељене од организма народа србског, ви сте та ћелија. Ви, скупа, сте канцерско ткиво. А када се размножите и умножите изнад критичног нивоа којем смо сасвим близу, кад порастете као метастазе у плућима, костима и мозгу србског организма, тело Србиново ће умрети.

И пошто вас је већ сад знатно више него нас (а то се види и по оценама ваших стручних коментара на интернету – у просеку добијају два пута више позитивних оцена него негативних), неће се много погрешити ни ако се каже да је данас, благодарећи вама, организам Србинов живи мртвац (или «зомби», како бисте рекли ви, који имате име да сте живи, а у ствари сте мртви; и није ли ваша агресија које смо сведоци управо «зомби апокалипса» о којој многи говоре?).Али, ви сте и још нешто осим тога. Информације које ви носите, размножавате у себи, и расипате и саопштавате другима, те отровне информације, у ствари представљају духовне вирусе. Не само што сте канцерогени, ви сте и носиоци и ширитељи смртоносног заразног вируса. И баш као што је корона вирус, стручно речено, инкапсулиран, односно око својег токсичног генома носи опну која је украдени део опне ћелије у којој се размножавао, тако и ви носите српску плот као опну око токсичне суштине вашег бића – своје мутиране ДНК. А пошто ћете ви, напредни, либерални, просветљени и освешћени грађани, бити ти који ће ускоро извикати спаситеља човечанства, председника Уједињених нација и цара-месију који долази (већ сте, у име Срба, повикали: «Нећемо Исуса!», и Бог вас је чуо), и ви ћете му ставити царску круну на главу (corona=круна) и поклонити му се као цару и богу – вас је, у духовном смислу, сасвим умесно назвати корона вирусом. Е, тај вирус ће убити овај свет, и целу планету.

Да закључимо. Са становишта православне вере и предањске философије србског народа, у синтези са семиологијом савремене науке, ви сте: неурачунљиви дегенерици, народ гоморски којим владају кнезови содомски, фетидни гнојни чир, биолошки отпад, метастатски карцином у телу србског народа, ходајући мртваци-зомбији и смртносни вируси који се размножавају са тенденцијом да усмрте целокупно човечанство. Па ко је ту реални биохазард и претња јавном здрављу – ми или ви?

Тако да, драга браћо и сестре, будите одговорни и – санитаризујте себе. Па онда дођите да разговарамо о здрављу.

А ако нећете, ово је моја закључна братска порука вама.

Ми вама не оспоравамо вашу веру – веру у живот који постоји као бесмислени акцидент у ништавилу, и који се завршава у ништавилу, па тиме и аболира од сваке одговорности; веру у оно што можете да видите, чујете, опипате, окусите, измерите, веру у властито критичко мишљење, веру у догме медицинске науке, веру у медије главног потока глобалне информативне канализације… (истина, наши преци су, мање толерантни него ми, ту веру звали пасја вјера – вера у кост коју можеш да оглођеш, вера у чанак који можеш да полижеш, вера у крв коју можеш да нањушиш, вера у своје зубе којима можеш да закољеш, и да крваво месо сам поједеш, и у ништа нарочито преко тога).

Слободно верујте у мудре и одговорне мере Александра, Ане и Владе, и свих напредних људи света који желе слободу и мир. Ми вас од ваше вере чак ни не одвраћамо, а камоли да тражимо да вам се она присилно забрани или да се се због ње смештате у карантин или концентрационе кампове, до присилне санитаризације и имунизације која ће вас учинити нешкодљивим по себе и јавно здравље народа.

И слободно наставите да се бавите критичким мишљењем.

Али, за своје добро, и добро своје деце, оставите Хришћане на миру.

Пророчанства наших светих књига, које су старе 2000 година и немају време полураспада актуелности и истинитости као scripta sacra ваше науке – реда величине десетак година – казују нам да ће ваш цар ратовати са нама, Хришћанима, и да ћемо ми у том рату на земљи бити побеђени (Апокалипса 13:7). Казују нам да ћете нас изгонити из цркава (Јован 16:2). Казују нам да ћете нас убијати, мислећи да жртву богу приносите – својем богу (који «не постоји»), кнезу овога света, господару мува. И ми то добро знамо.

Али знамо и ово, а знајте и ви: ма колико нас убијали, не можете нас убити, јер наше Царство није од овога света. А када и последњег од нас убијете и изагнате из свог царства у Царство Божије, овом свету ће доћи крај. И ова планета са вама и вашом децом на њој ће умрети, и као кужна мртвачница изгорети у огњу. Ви, вируси, савршене убице, успешно ћете убити организам у којем паразитирате, и саме себе, и целу планету.

И после тога, као и овде на земљи, ми ћемо бити у Христу.

А где ћете бити ви?

Евсевије П.9 Коментара

 1. НИСУ АТЕИСТИ ПРОГЛАСИЛИ ТЕЛО ХРИСТОВО ЗА ПРЕНОСНИКА ЗАРАЗЕ НЕГО ЈЕ ТО УРАДИО МОНАШКИ ЕПИСКОПАТ ПОСТУПИВШИ ПО ПРЕПОРУЦИ ВЛАДЕ…По Препоруци јер би директна забрана значила кршење устава у преамбули о верским правима и слободама..СВЕТА ВОДИЦА такође је значајан преносник заразе како делом говоре дефлорисани монаси…

 2. Koja budala je ovo pisala daje isus hrst bog kao prvo isus hrist je sin svemoguceg boga nasega stvoritelja aon je otac nas i stvoritelj nas svemoguci bog nas stvoritelj jechova adrugo zasto tako nesto dozvolite tim ludacoma popovima da daju deci i ljudima averovatno i zenama dasvi jedu iz jedne kasike jebala ich pricest oni su najveci lazovi verujte mi braco srbi jeteli videli stasu napisali kako nas zovu anisu svesni dace zato sto vas lazu odkako je sveta i veka daje isus hrist bog unjihovim ocima tako ispada jer citaju pogresnu bibljuju isus hrist je zato i bio ubijen od farizeja i rimskih popova zato sto je ucio narod istinu daon nije bog vec njegov otac nas svemoguci bog nas stvoritelj adrugo jasam pravu biblju studirao iznam pravu istinu posle treceg rata kada svi budu vikali sad je mir i svuda je mir nijedna jedina zemlja ne ratuje onda ce doci armagedon i ondace bog srusiti svelazne religije i ostace samo jedna vera u pravoga svemoguceg boga nasega stvoritelja i dobicemo vecni zivot nazemlji u zdravlju sreci i veselju smrti vise nece biti ko prezivi taj armagedon imace pravo ds zivi vecno nazemlji u raju dobicemo prvo hiljadu godina miran zivot aposle hiljadu godina bice djavo sotona i dobice onda verovatno hiljadu godina da utom roku iskusa ljude opet ko bude bio lakomislen i presao na njegovu stranu nestace ga u vidu magle sto se kaze za delic sekunde nece ga vise biti videcete covek je bio pored vas u delicu sekunde je nestao ostalo je samo prah i pepeo od njega na mestu gde je stajao eto nabrzinu sam vam objasnio nadam se sve ali posle drugih hiljadu godina zivecemo vecno tako pise u pravoj biblji mozda se neko od vas pita zasto hiljadu godina zato stoje za svemoguceg boga hiljadu godina jedan jedini dan ane kao zanas hiljadu godina eto toje istina ziva popovi du hteli da naprave jos nekoga da slavimo atoje bio jedan papa da naprave daga slavimo ida mu se molimo ali italijani nisu dali zato sada nemoramo slaviti jamislim papa pavle daje bio koji je pre desetsk godina umreo eto braco srbi zamislite jedno od cega bi ziveli oni samo da krste decu ikada neko umre damu odpevaju aneznamo nista pevaju sta znaci tapesma njihova vecna japamija eto kada bi ceo narod prestao daide u crkvu i dase moli tim obicnim ljudima i zenama i kada bise samo bogu molili i kada bi boga slavili samo nebi nam trebali popovi i zrkva ti lazovi sto nas lazu od kako je sveta i veka nije mi jasno zasto je moj narod toliko godina verovao njima sveti vasili je je bio obican pop sveti nikola sveti ilija tosu bili od 12 apostola isusovih koji su isto cinili cuda dok su bili ziveli nazemlji ali samo zato sto je svemoguci bog i njegov sin ostavio moc njima da lecidu narod i daich vracaju iz smrti u zivot aove budale popovi su poceli daich slave i daimase mole eto toje prava istina

 3. Takodje uvezi marije koja je rodila isusa hrista oni su rekli daje sveta anijetacno kao prvo isus hrist nije bog vec sin svemoguceg boga nasega stvoritelja adrugo svemoguci bog je izabrao mariju daradi isusa hrista zasto evo reci cu vam ito zato sto je marija bila devojka u godinama i zarucena od svoga buduceg coveka jozefa abilaje jos uvek devojka jer je rekla jozefu daceleci sanjim tek onda kada je bude vencao izatoje svemoguci bog izabrao jer jebils devojka cestita i postena o svemoguci bog nas stvoritelj je nanju pustio tvrd san i onda je svoga sina isusa hrista stvorio malog mozda kazem odpriloke dv tri santimetara i svljom rukom gaje stavio kod marije u njenu utrobu tojest u matericu i tako dagaje marija rodila nakon 9 meseci naravno kao obicnog coveka jer adam koji je bio u bozijim ocima gresan onje isto bio obican covek i zato serodio isus hrist daispravi ono stoje pokvario adam jer radi adama svi umiremo i dan danas je nazalost tako ali posle armagedona zivece oni koji budu verovali u svemoguceg boga nasega stvoritelja i koji muse budu molili i koji ga budu slavili oni ce ziveti vecno zato vam i ovo pricsm celo vreme zato pisem jer svemoguci bog kaze nije nista ako se spasi samo jedan covek nego bi trebali svi dase spasidu ane samo ja naprimer i moja familija nego svi izato je svemoguci bog spor jer voli svoj narod izato je dao i svoga sina jedinca za sve nas dabi mi imali pravo na vecni zivot na zemlji

 4. Eto sada znate zasto marija nije sveta jer nikada nije ni bila sveta svemoguci bog je odlucio samo zato daona rodi isusa hrista jer onaje bila cestita devojka u godinama i bilaje zarucena od jozefa svemoguci bog se javio mariji u snu i sve joj jerekao i onaje posle rekla kako cu jato reci mome zarucniku jozevu onje rekao ne brini nista jacu mu reci i rekso joj kako ime damu da i posle se javio i jozefu i rekao mu je sve i nakraju koje imeda daju detetu i tako je i bilo adrugo hocu vam reci daznate samo to jos daje isus hrist bio jedina osoba nacelom svetu ili zemaljskoj kugli jedina sveta osoba koja je zivela nazemlji po cemu znamo zato sto kada su farizeji i popovi zamolili rimljanskog zapovednika dase isus hrist mora ubiti jer laze narod i leci narod nekom magijom pacak ich vraca iz mrtvih u zivot oni du ga zamolili dase on ubije mada je zapovednik bio protiv toga oni du idalje navalili dase kazni smrcu onje rekao janevidim sto bih naredio dase on ubije oni sumu rekli pazato sto jerekao daje on kralj nazemlji nato se zapovednik samo nasmejao i rekao nedolazi u obzir oni su i dalje molili zapovednika i govorili su pa on cinu cuda razna i narod mu veruje onje onda rekao ok uredu mozete ga kazniti bicovanjem ali samo 20 puta i toje dovoljno ok i tako dasu oni pristali ali su oni izabrali jedan od najgorih boceva koji je napravljen od koze i od kokosijih kostiju tako dakada udaris coveka sanjim odkidas mu meso sanjega dok suga bicevali svemoguci bog nije moga dagleda i pocela je kisa i da grmi a isus hrist je rekao svome ocu pusti ich oce ne znaju sta rade i posle drugi dan kada su hteli daga razapnu nastubu jer uono vreme u jeruzalemu nije postojao krst nego su ga razapeli nastubu u obliku slova T e iposle je jedan covek koji je bio vojnik rimljanski video dase on i drugi ljudi muce jedan vojnik gaje ubo sakoplem ispod slabine i tada jenakon nekoga vremena umreo i pretoga se javio svome ocu nemoj im zameriti oce neznaju sta rade posle 3 dana svemoguci bog je spustio svoj duh nazemlji paje oslobodio svoga sina isusa hrista koji je bio zatvoren u jednoj pecini jer tada su se mrtvi zatvarali u pecinama i napecini je bio veliki okrugli kamen i ispred pecine 2 strazara taj kamen dabise sklonio trebalo je najmanje 5 ljudi jaki kao herkulezi daga sklone saulaznih vrata pecine medutim kao sto rekoh vec svemoguci bog je spustio svoj duch nazemlju paje isuda izvadio napolje samo jednom reciju sine izadji i takoje isus hrist bio jos 40 dana nazemlji i ucio je i dalje narod i svojih 12 apostola daoni idalje uce narod dokle god budu zivi nazemlji takodje on i svemoguci bog imje ostavio tu moc dalecidu narod i daich vracaju iz smrti u zivot i tako su oni to radili medjutim ovi nasi glupavi popovi su poceli daich slave sve redom i crkva takodje pasu poceli dauce narod sve pogresno da slavimo apostole i da slavimo isusa hrsta kao boga i njegovu majku mariju kao majku boziju i posle su sve druge popove koji su ponesto ucili od drugih ljudi da nekome koje nogu prelomio opet ga skrpidu naneki nacin i da opet nekako prohoda i druge stvari takodje koje ruku slomio isto tako oni su pravili da moze daje pokrece i tako jeto bilo braco moja srbi zasto ja sveto znam zato sto sam ucio pravu biblju ili pravo sveto pismo od svojih 12 godina oduvek sam se pitao zasto tako dobri ljudi moraju umreti i tako dameje to jako interesovalo dasam poceo da citam.razne knjige svedok nisam naisao na biblju napravo sveto pismo i i poceo sam sa svojom 12godinom da proucavsm pravu biblju iznam celu istinu komi verije ok komi pak neveruje postoje razni nacini dase oni sami uvere u to ako je isus hrist bog pravi onda ce popovi dozvoliti da date malom detetu ime jechova toje u prevodu na srpski jezik samo stvoritelj anaprvi jezik hebrejski koji se pricao na zemlji znaci jechova samo to stvoritelj i nista vise verujtemi ako odete u crkvu i kazete popu dazakaze datum da se dete krsti inatsj datum sto vise ljudi dodjubu crkvu i dase dete krsti adamu kada bude pitao pop kuma koje ime dada detetu on neka kaze dajte mu ime jechova sto znaci ako nijeto ime bozije once mu dati skoje ime svemoguceg boga on nece dati vec ce reci paljudi sta je svama gde mogu dati ime bozije jednom malom upisanku i onda cete cuti celu istinu ne morate meni verovati ali dabise uverili dali ja govorim istnu ili popovi morate tako uraditi jer toje jedna najbolja verzija laku noc prijatno

 5. Позанaто је да вино има лековита, антимикробна својства /бактерије
  вируси, гљивице/, научно доказано, праксом проверено.
  Вино се користи, у народној медицини за „заливање“, дезинфекцију рана.
  Познато је да и сребрео има иста таква лековита своjства, антимикробна
  /бактерије, вируси, гљивице/ и да су црквени сасуди, путири /чаше/ и
  кашичице, раније били сребрни.
  Познато ми је да све старе Цркве у Београду имају у својим ризницама
  сребрни прибор за причест – Путир и кашичица.
  На жалост, не користе их редовно, само о великим празницима,
  премда је раније била пракса да се користе стално сребрни сасуди.
  Касније, када се развила технологија, коришћени су нерђајући
  материјали, а сребро одложено у храмовне/црквене ризнице.
  Погледајте само изложене сасуде за причест /и друге/ у Музеју
  СПЦ, и уверићете се у то.
  Племенитост сребра је у њеогвој лековитости – антибактеријсим,
  антивирусним и антисептичким своjствима.
  Злато је “вредније“ од сребра, али нема ова лековита свосјтва.
  Верници се причешћују Телом и Крвљу Исуса Христа, али природна,
  Богом дана лековита својства, мирис, укус и боја вина не исчезавају!

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.