Урнебесно објашњење зашто је загађен ваздух у Србији!

2
Смог (Фото: JEWEL SAMAD)

Резултати глобалне мреже за праћење транспорта песка на велике удаљености показали су да је доминантни допринос загађености ваздуха био „атипичан транспорт огромне количине песка са удаљености више хиљада километара са истока“.

То је последица метеоролошке синоптичке ситуације која је условила да ваздушна маса са истока продре дубоко у централну Европу као и њен и западни-северозападни део, наводи се у саопштењу државне мреже за мониторинг квалитета ваздуха Агенције за заштиту животне средине.

У саопштењу се додаје да су данас вредности концентрација суспендованих честица су поново у нормалном опсегу, док су у ноћи између 26. и 27. марта биле детектоване високе концентрације суспендованих честица ПМ10 и нешто мање концентрације ПМ2.5.

Подсећа се да се, с обзиром на до сада незабележену појаву од успостављања аутоматског мониторинга квалитета ваздуха (2010. године), трагало за узроком ове појаве.

Утврђено је да не постоји ниједан извор емисија на територији Србије и у околним земљама који би могао да узрокује овакве вредности концентрација на толико широком подручју.

Агенција има блиску сарадњу са Европском агенцијом за животну средину.Спутњик

2 Коментара

  1. Па све агенцију су под Вучићем и у тим агенцијама раде само чланови с н с и зато и не чуде овако лаичка саопштења која ни код деце не пролазе.

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.