(Фото: Eillen_1981/Depositphotos/Ilustracija)

Припадници МУП-а јуче су обилазили поједине београдске православне храмове ради контроле спровођења недавне препоруке Владе Србије црквама и верским заједницама да због смањења ризика од вируса корона „обреде обављају на безбеднији начин и без присуства верника“.

Данасови извори незванично тврде да је у појединим епархијама у Србији „деловала“ и комунална полиција, док се спекулише да је у РС полиција за непоштовање државних мера, наводно, „претила“ увођењем карантина у храмовима.

Поводом последње владине препоруке, од прошлог четвртка, Свети архијерејски синод СПЦ је пре два дана саопштио да се „верски обреди у верским објектима и на отвореном простору врше без присуства верника„.

На сајту СПЦ објављен је списак електронских медија који преносе литургије уживо, док је ситуација на терену, кад је реч о применама прописаним мера јуче била „шарена“ јер, наводно, сви храмови још нису званично добили синодски допис.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У управи београдске цркве светог апостола Марка на Ташмајдану Данасу је потврђено да је јуче на крају недељне литургије патрола МУП-а преко разгласа позвала групу од педесетак верника окупљених испред храма да се разиђу. Нашем листу је речено да су у цркви били само свештеници, који су служили литургију.

– Они су обавестили вернике, окупљене на прописаној раздаљини испред цркве да неће бити ни причешћивања ни нафоре, али ми не можемо да терамо вернике који долазе испред цркве. Полицијска патрола се појавила пред крај службе и позвала вернике да се разиђу. Није било никаквих проблема, а после литургије верници су могли, у складу са прописаним мерама, да уђу у цркву да упале свеће, кажу у управи цркве светог Марка, чији старешина протојереј-ставрофор Трајан Kојић поштује забрану кретања за грађане старије од 65 година.

Прочитајте још:  Да се струка пита: Влада ће правдати наставак пројекта Рио Тинто огромном глобом

У цркви светог цара Kонстантина и царице Јелене на Вождовцу полицајац се појавио после недељне литургије и у име МУП-а упозорио свештенике да затварају црквену капију, јер је у порти било верника. Управа овог београдског храма негира тврдње које је недавно објавио ЦИНС, а пренео сајт Данаса, да свештеници Вождовачке цркве инсистирају на свећењу васкршње водице по кућама верника. Kако је Данасу речено, у овом храму не постоји свештеник Ненад Јовановић на који се ЦИНС позива, а што се тиче свећења водице оно се врши само на позив или уз сагласност верника.

Синод је прошле суботе обавестио „сво свештенство, монаштво и верни народ“ да ће СПЦ применити последње препоруке Владе Србије.



„Црква неће прекидати служење свете Литургије нити престати да причешћује вернике јер је то ствар око које се не може расправљати: она представља основу наше вере у Бога Живога. То конкретно значи да ће се у храмовима у току богослужења налазити свештеник или свештеници са ђаконом, појцима и црквењаком, како је где потреба и прилика“, саопштио је Синод.

„Црквена влада“ позвала је „све вернике старије од 65 година, као и млађе слабијег општег здравственог стања и слабијег имунитета, да се наредних дана и недеља уздрже од доласка у храмове на света богослужења и ни себе ни друге не изложе ризику“.

Црногорска полиција јуче је ухапсила православног свештеника Г. Б, који је у манастиру Режевићи код Будве служио литургију којој је присуствовало 11 особа, јавила је агенција Бета. У Црној Гори се за непоступање по здравственим прописима кажњава или новчано илл затвором до једне године.

Прочитајте још:  Куртијеви специјалци вечерас уклањају барикаде?

Примена мера и пре опомене

Надбискупија београдска је и пре владиног упозорења затворила мисе за вернике, богослужења се преносе преко интернета. Неке од синагога затворене су и пре званичног увођења ванредног стања 15. марта. Исламска заједница Србије и Исламска заједница у Србији одмах по објављивању ванредног стања позвале су вернике да се моле у кућама и до даљег обуставиле заједничке молитве петком у џамијама – џуму.



Данас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

  1. Да ли тако контролишу и остале верске заједнице – католике, адвентисте,
    баптисте, муслимане, сатанисте, ”Парове”, ”Задругу” …, и то све прикажу
    сликом???

  2. @——Gospodine Dragane….NE DIRAJTE U VERSKA OSECANJA DRUGIH VERSKIH ZAJEDNICA U OKUPIRANOJ SRBIJI.
    Nemate prava na.to..hahahahaha.!!!!

    БРАТЕ….БЕЗБОЖНИ,ДОШЛЬАЧКИ АТЕИСТИЧКИ ПОГАН НА ВЛАСТИ УНИШТАВА СРБИJУ

  3. Онај који удара на Цркву, Тело Христово, боље би му било да се није
    ни родио.
    @Дуња
    @sumadinac
    Старац Тадеј Витовнички:
    ”За Цара Славе,
    за Оца Небеског.
    ми борбу водимо,
    зло да покоримо.”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *