Шта значи концепт „новац из хеликоптера”

(Фото: Depositphotos, circotasu)

временима великих светских криза попут ове садашње изазване пандемијом коронавируса или оне финансијске 2008. године, економисти, централни банкари и државни званичници неретко као потенцијално решење за извлачење економије из неприлика помињу „новац из хеликоптера”.

Председник Србије Александар Вучић је најавио као једну од могућих мера из економског пакета помоћи привреди и становништву за ублажавања последица кризе изазване коронавирусом, да држава размишља да подели свим пунолетним грађанима по 100 евра, помињући у том контексту појам „новац из хеликоптера”.

А шта тај појам, који је први употребио економиста Милтон Фридман 1969. године, у ствари значи?

„Новац из хеликоптера” је неконвенционална монетарна политика, која се понекад предлаже као алтернатива квантитативном ублажавању (QЕ – када централна банка купује државне и корпоративне хартије од вредности, како би подржала економију када је у шкрипцу са ликвидношћу).Према Фридману, централним банкама увек имају на располагању штампарије новца, па тако и „бацање новца из хеликоптера”, као могући начин да подстакну потрошњу као једну од моћних полуга за покретање економске активности, подстицање инфлације и привредног раста.

Не ради се, дакле, о стварном бацању новца из хеликоптера, већ о томе да централна банка трансферише утврђени износ директно на рачуне привредних и физичких лица, како би подстакла потрошњу.

Економисти Дојче банке су 2016. дошли до закључка да „новац из хеликоптера” може бити значајно ефикаснија мера од традиционалних средстава монетарне и фискалне политике, преноси Танјуг.1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.