А11: Прописи о ванредном стању одступају од Устава

1

Полицијски час (Фото: Јутјуб)

Србија није имала потребу да уводи ванредно стање и да грађанима ограничава уставна права, а ризике од ширења ЦОВИД-19 је могла да третира Законом о заштити становништва од заразних болести и пратећим подзаконским прописима, наводи се у најновијој анализи Иницијативе за економска и социјална права А11.

Та невладина организација наводи да Уредба о мерама за време ванредног стања и Наредба о ограничењу и забрани кретања лица на територији Републике Србије нису на јасан начин означиле од којих се то Уставом гарантованих људских права одступило, нити да ли у односу на та одступања и потенцијалне повреде постоји могућност судске заштите.

“Ова два нова прописа не пружају адекватан одговор на питање да ли је и зашто је увођење ванредног стања… било оправдано, неопходно и легитимно”, наводе у А11.



Додаје се и да су ти прописи непрецизно дефинисани, да не пружају образложење зашто се нека мера примењује само на одређене категорије становништва, као и да не остављају могућност појединцима да се правним путем заштите.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Увођењем ванредног стања и пратећим прописима одступило се како од права на слободу кретања, тако и од права на слободу и безбедност личности, на начин који ствара стање правне неизвесности и непредвидљивости”, наводи А11 позивајући се на пресуде Европског суда за људска права и одлуке Kомитета за људска права.

Наводи се и да је Уредбом о прекршају за кршење Наредбе министра унутрашњих послова о ограничењу и забрани кретања лица на територији Србије прописано да се за исто дело учинилац може казнити два пута, и у прекршајном и у кривичном поступку, а да је то принцип од ког се по Уставу “не може одступити ни у ком случају”.

Прочитајте још:  Николић није на листи СНС-а у Kрагујевцу, али његови пријатељи и кумови јесу

А11 такође упозорава да Србија није ни обавестила депозитаре међународних уговора које је потписала о одступањима од људских права у време ванредног стања, “што додатно отвара простор за правну несигурност и потенцијално додатна ограничења људских права о којима грађани нису још увек обавештени”.

“Уз пуно разумевање сложености ситуације проузроковане борбом против епидемије заразне болести ЦОВИД-19, позивамо Владу Републике Србије да хитно приступи изменама важећег правног оквира успостављањем механизама за заштиту људских права од којих се одступило”, закључује се у саопштењу.



Нова економија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “А11: Прописи о ванредном стању одступају од Устава

  1. КOMUNJARSKA JUGOSLAVIJA JE
    BILA PROJEKAT ZAPADA,TAMPON
    ZONA IZMEDJU:
    NATOA I VARSAVSKOG DOGOVORA.!!!

    А СРБИJА ПОСЛЕ 5-,а октобра:
    ПОЛИГОН-ЛАБОРАТОРИJA ЗАПАДА.!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *