Докторка из карантина: Људи прете скакањем са спрата, децу држе без млека

(Фото: АП)

На позив Владе Србије да се врате у Србију и помогну својим колегама, двадесет двоје наших лекара и медицинских техничара је из Немачке кренуло пут Србије. Они су смештени у карантин у Војној гимназији, иако им је било гарантовано да неће бити у карантину, већ да ће као медицински радници, бити одмах тестирани и уколико су негативни, послати у болнице да раде.

Истина је потпуно другачија и оно што је дочекало наше медицинаре из Немачке озбиљно је пољуљало поверење у систем и државу.

Специјалиста ургентне медицине из Немачке Зита Белић је део те екипе која је стигла у Србију прошле недеље, у петак. Горко је зажалила због своје одлуке и каже да сигурно не би кренула у Србију, да је знала шта је чека, пише Луфтика.рс.

Заједно са медицинском екипом из Немачке, у овај карантин је смештено још 150 људи, међу којима и двоје мале деце, једна трудница, болесник са карциномом.

– Међу путницима је било троје оперисаних, од тога један са карциноном који треба да иде на хемотерапију и нас, 22 медицинска радника. Лично ја, али и други медицинари добили смо писмено обећање из Kонзулата Србије да не потпадамо под карантин него да идемо на тестирање, како бисмо се што пре укључили у помоћ. Рекли су нам да је Влада дала гаранцију да нећемо ићи у карантин. Другачије не бисмо дошли – рекла је докторка Зита Белић и наводи да је први шок уследио одмах по слетању у Београд.

– Ми смо прва група која је прошла нову просторију за тестирање од коронавируса на аеродрому. Та просторија није уређена по стандардима за инфективне болести. Полиција нас је све ођедном “утерала” у ту просторију. Људи су једни другима дисали за врат. Узели су нам све податке – ЈМБГ, тачна адреса, број телефона. Пошто сам упућена како се тестови на корону раде у Немачкој, ово не може бити легално – прича Зелић, и додаје да епидемиолога нису видели.

Kако каже, бочице у којој се ти штапићи испирају – у свакој је различита количина течности, а морају бити једнаке количине течности, ако желе да испоштују најпоузданију методу.

– Без обзира на то што смо ми инсистирали да треба да останемо на аеродрому, полиција нас је “утерала” у аутобус где смо чекали да се аутобус потпуно напуни људима. Дакле, не поштују се превентивне мере заштите. Путовали смо пола сата. Kада смо стигли, изводили су по четворо људи напоље, док су остали остајали закључани у херметички затвореном аутобусу где је било више од 70 људи, у време епидемије, кад се тражи раздаљина од два метра, нас држе закључане у пуном аутобусу два сата – прича она и додаје да су их након тога одвели у Војну гимназију, где су им тек измерили температуру.

– Шест тоалета на 174 људи, тушеви су у страшном стању. Немамо пешкире ни топле воде. Нико се није усудио да оде да се истушира, а ту смо, ево, већ пуних пет дана. Тоалет папира нема, смеће се не односи, док год то не тражимо од војске, односно док не припретимо да ћемо послати слике медијима. По правилима карантина тоалети се морају на два сата дезинфиковати. Последњих пет дана нико није средио тоалет – рекла је она.

Ова докторка, али и остали заточени у карантину у Војној гимназији не знају зашто се све ово дешава. .

– Дежурни лекари јуче нису прегледали дете које је добило температуру. Докторка не зна да има трудницу, да има болесног човека са карциномом. Сви смо преплашени, јер дошли смо здрави, а после оваквих услова ретко ко ће здрав изаћи. Молимо да нам се обрати неко из Министарства здравља, немамо више ни веша ни пешкира. Психички и физички ме све ово страшно погађа. Наша држава је показала колико је неозбиљна и недоследна. О хигијенским условима не знам шта да казем – нисам на то навикла. Држава није испоштовала оно што је обећано у Kонзулату. Ми смо преварени – каже за Луфтику Зита Белиц, специјалиста ургентне медицине.

– Морал нам пада. Све висе плачемо. Једно друго покушавамо да тешимо. Званично не смемо ни да се дружимо у ходнику. Људи су претили скоком са спрата. На ваздух нам не дају. На првом спрату нас заустави војна полиција, до приземља ни не стигнемо – додаје др Зита.

Луфтика

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.