Ишли на њиву, па послати у карантин! А у Прибоју и нема заражених!

(Фото: Пиксбај)

Мере самоизолације, у трајању од 28 дана, које је Влада Србије одредила као превенцију ширења вируса ковид 19, одређене су за чак око 1.800 грађана Прибоја.

Ова погранична општина има своје специфичности. Две трећине територије гравитира ка суседној Босни и Херцеговини, а многима је државна граница поделила имовину, те су им куће у једној, а њиве и посао у другој земљи.

Већина Прибојаца била је 14. марта, дан пре увођења ванредног стања, само на кратко, у Босни, да, као иначе, наспе горива, ради на имању и слично.
Већина њих је после пет-шест дана, телефоном обавештена да им је због преласка државне границе, одређена самоизолација, потпуна забрана напуштања станова и кућа, чије кршење подразумева казну затвора до три године. Самоизолација је најпре трајала 14, а онда продужена на 28 дана.

Ови грађани се жале на продужење изолације и сматрају да треба узети у обзир специфичности пограничних општина, видети колико се ко задржао и у ком подручју. Ове мере које су некада изречене целим породицама, угрожавају њихову егзистенцију, јер за њих није организовано достављање хране и лекова, а неке породице имају бебе и малу децу. Многи зависе од рада за дневницу и прихода од малињака и вртова до којих не смеју да оду.

– Ја сам заточен само зато што сам ишао до Саставака и назад. Ја сам без посла и више немам ни новца ни хране. Разумем ја разлоге за увођење ове мере, али код нас је другачије и нисам само ја проблем. Имам ћерку и зета, имају четворо деце, приватно станују, нигде не раде. Зет је баш добио забрану због тог кратког преласка и сада немају ништа, жали се Миодраг Шалипур. Додаје да је позвао бројеве које је општина Прибој оставила за помоћ угроженима, а да му се јавила телефонска секретарица.Данас.рс

1 Коментар

  1. Ово је збиља бесмислено, То и није иностранство и житељи тих места су упућени на Прибој то су свакодневни комшијски односи

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.