Како да урадите тест на коронавирус „из фотеље“

0

(Фото: Фото: Depositphoto)

Од данас је почео са радом тест самопроцене на КОВИД- 19 вирус који се може спровести „из фотеље“, за рачунаром. Систем функционише логовањем на основу података са здравствене књижице- личног броја осигураника и броја здравствене књижице.

Премијерка Србије Ана Брнабић објављујући почетак рада овог тест навела је да циљ система смањење гужви и чекања, односно да се убрза процес лечења. Како је написала на свом Твитер налогу, ово је борба сваког појединца за цело наше друштво.

На домену https://e-zdravlje.gov.rs/landing/, свако ко има потребу да уради тест може да се улогује или прављењем налога путем имејл адресе, или једноставним уношењем свог ЛБО-а и броја здравствене књижице.

У опису теста самопроцене пише да је његова сврха да кроз питања која су наведена идентификује особе за које се сумња на инфекцију коронавирусом. Тријажа тестова се ради на основу актуелних алгоритама које је поставила струка, а евентуалном изменом ситуације може доћи до њихове адаптације.

Лекару се носи тест из фотеље
У тесту је назначено да самопроцена ни на који начин не замењује мишљење, преглед, дијагнозу, терапију или било који други вид медицинске услуге која се врши од стране лекара.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Приступањем тесту неопходно је унети своје податке, адресу боравишта, општину, број телефона и занимање.

Након тога се чекирају симптоми које особа која попуњава тест тренутно испољава. Међу наведеним симптомима могу се унети вредност повишене температуре, болови међу којима су издвојени бол у мишићима, грудима, стомаку и зглобовима, а могу се означити и други симптоми попут отежаног дисања, опште слабости, кашља, мучине, главобоље, губитка чула укуса и слично. Остављено је и место где корисник сам може да унесе симптоме који нису понуђени у тесту.

Прочитајте још:  Спасавање с респиратора: “Све смо намерно радили наопако”

На следећем кораку се обележавају хронична стања уколико их пацијент има. И овде је остављена могућност додавања болести која се не налази на списку.

У оквиру теста самопроцене неопходно је одговорити на питање да ли је особа која приступа тесту боравила у иностранству 14 дана пре појаве симтома, и ако јесте нужно је навести дестинацију.

Даље се уносе подаци о контактима, односно о томе да ли је особа у претходних 14 дана од појаве симптома посетила било коју установу у којој се лече пацијенти са потврђеном и вероватном дијагнозом коронавируса.

Уколико је особа која попуњава тест имала близак контакт са сумњивим, вероватим или потврђеним случајем коронавируса, неопходно је да унесе податке о тој особи- име и презиме, адресу и контакт телефон. Такође је неопходно навести место где је остварен контакт.

Налази добијени овим тестовима аутоматски се шаљу на радне листе лекарима у КОВИД-19 амбулантама формираним при Домовима здравља које раде 24 часа.

Бојана Стојадиновић & Sputnjik

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *