УН: Блокирана руска резолуција о укидању санкција у условима пандемије

Владимир Путин на седници Савета за међунационалне односе (Фото: kremlin.ru)

Сједињене Државе, Европска унија, Велика Британија, Украјина и Грузија нису дозволиле Генералној скупштини УН да усвоји нацрт руске резолуције у које се позива на укудање једностраних санкција које онемогућавају земљама да се боре против пандемије вируса корона, саопштила је руска мисија у светској организацији.

Русија је претходно предложила Генералној скупштини да усвоји Декларацију о солидарности у борби против коронавируса. У том документу се истиче главна улогу Светске здравствене организације у борби против пандемије.

Текстом документа предвиђено је да државе сарађују међу собом и са СЗО у склопу напора да се осмисле начини борбе против ширења КОВИД-19 и лечења те болести.

Такође, позивају се државе да помогну оним земљама које су претрпеле највеће жртве и штету од вируса корона, укључујући земље у развоју, као и да се одустане од трговинских ратова и примене једностраних санкција усвојеним у УН. Уз Русију на документу је радило још 28 земаља-чланица светске организације.
„Није било консензуса о документу који смо предложили. Томе су се успротивили Украјина, Грузија, Велика Британија, САД и ЕУ. Жалимо што једна мања група држава – апологета политике санкција – није успела да покаже спремност да се одазове позиву генералног секретара УН и да се одрекне својих исполитизованих приступа и интереса“, наводи се у коментару руске мисије.
Као последица тога, одговор глобалног и солидарног света на нову пандемију ће бити много сложенији, додаје се.

„Може да настрада велики број људи, пре свега у земљама у развоју“, истичу у руској мисији и додају да би званична Москва волела да види у писаној форми која је то логика и који су то аргументи за блокирање нацрта Декларације.

Такође се указује да су аргументи Украјине у Грузије као и обично надмени и исполитизовани и нису разумљиви за већину држава-чланица.

Без обзира на овакав исход, Русија ће наставити координисану сарадњу са истомишљеницима по овом питању.Спутњик

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.