Браћо Кинези, а да нећете можда и QR кодове да нам поделите као што сте поделили Кинезима у Вухану?

Полицијски час (Фото: Јутјуб)

ВЕЛИКИ број грађана Србије не носи заштитне маске, а на улицама је превише људи, каже члан тима кинеских стручњака за борбу против корона вируса Гуо Јубјао уз оцену да се многи понашају неодговорно и да држава треба да уведе полицијски час у трајању од 24 сата како би се спречило ширење епидемије.

Гуо Јубјао, начелник Одељења за пулмологију и интензивну негу Прве придружене болнице Универзитета Сун Јат-Сен, каже да је тим кинеских лекара, осим Београда, обишао и друге градове у Србији, како би се упознали са ситуацијом на терену, приметивши да је много људи на улицама, посебно викендом, а да према његовој процени, одређени број грађана не носи маске.

“Нису довољно опрезни и зато сматрамо да држава треба да продужи полицијски час на 24 сата“, каже Гуо у изјави за Тањуг путем скајпа.

Ипак, упоређујући епидемиолошку ситуацију у Србији са Италијом и Шпанијом, наводи да је наша земља на време предузела адекватне мере контроле и превенције епидемије и да то даје резултате.

„Иако су уведене добре мере контроле и превенције, убрзано расте број новооткривених случајева, због чега би требало продужилти полицијски час, а грађани треба да схвате да је у њиховом интересу да сарађују са владом и да треба да поштују све мере“, каже Гуо.

Мишљења је да епидемиолошке ситуација у Србији у односу на Шпанију и Италију, које су у Европи највише погођене пандемијом корона вируса, даје више разлога за оптимизам јер су, истиче Гуо, српска влада и председник Србије од почетка активно деловали.
„Председник Вучић је на почетку епидемије упутио позив за помоћ и видимо да у последње време стиже значајна помоћ у Србију са разних страна. Стигло је око пет милиона маски, око 1000 респиратора, различита медицинска опрема, тако да се и по томе види колико су и председник и Влада и надлезна министарства и струцњаци из ове области напорно радили“, напомиње Гуо.

Додаје да је једна од препорука Кине у борби против корона вируса да је важно концентрисати ресурсе, стручњаке и пацијенте у “корона болницама“ и да се на тај начин постижу бољи резултати.

“Видимо да се на тај начин ради у Србији. Држава је оформила свој стручни тим, сада се форимирају тимови на нивоу градова и болница, по свему што је урађено види се да је држава уложила велике напоре и да има добар приступ у решавању ове епидемиолошке ситуације“, казао је Гуо.

Изразио је задовољство што је део тима који је кинеска влада послала у Србију истичући да су у сваком граду и институцији били спремни на сарадњу и размену искустава са кинеским стручњацима.

“Прихваћени су сви наши предлози, укључујући формирање привремених болница и начин лечења тешких пацијената оболелих од корона вируса, коришхење заштитне опреме за медицинске раднике…Сваки пут смо наишли на позитиван одзив колега и мере су спроводене како треба“, навео је Гуо.
Ако се у потпуности буду спроводиле и поштовале све уведене мере, епидемија корона вируса у Србији ће за месец или два бити под контролом, кажу кинески стручњаци у борби против Ковида 19 који бораве у нашој земљи, уз оцену да ситуација у Србији даје много више оптимизма у поређењу са Италијом и Шпанијом и Италијом јер је, како истичу, држава уложила велике напоре и показала добар приступ у превенцији и контроли епидемије.

Шеф делегације кинесог тима стручњака из Кине,међу којима су епидемиолог, пулмолог, психолог и специјалисти других области, који су пре две недеље дошли у Србију, Пенг Џићијанг каже да је раст броја заражених у нашој земљи резултат повећаног броја тестираних особа.

“Како се повећава број тестираних тако се повехава и број потврђених случајева вируса Ковид 19, а самим тим је и већи број хоспитализованих пацијената“, каже Пенг у разговору за Тањуг путем скајпа.

Према његовим речима, да би Србија ставила епидемију под контролу потребна је јача контрола грађана који долазе из иностранства и напомиње да би они требало да буду у колективној, а не у кућној изолацији.

“Уколико се извор заразе не стави под контролу и ако се не буду доследније спроводиле мере карантина, епидемија може да се продужи на дужи рок“, напомиње Пенг који је заменик директора Института за превенцију и контролу заразних болести при Центру за контролу и превенцију болести провинције Гуангдонг.

Како каже, број заражених у Србији расте, али брзина тог раста није прогресивна што, истиче Пенг, показује да мера забране кретања ипак даје ефикасне резутате.Танјуг

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.