(Фото: В. Веизовић)

Друштвена мрежа Твитер је објавила да је недавно угасила укупно 8.558 налога ботова Српске напредне странке.

Поводом тога, професор на Факултету за економију, финансије и администрацију (ФЕФА) Горан Радосављевић каже за Нову економију да се, иако се то не може са сигурношћу утврдити, Твитерова објава може сматрати доказом да неколико хиљада људи запослених у државним предузећима раде и као ботови за Српску напредну странку.

“Можемо претпоставити да се они плаћају из буџета”, каже Радосављевић.

Ако је сваки од 8.558 блокираних ботова примао само минималац, то је са порезима и доприносима минимални годишњи трошак од 43 милиона евра.

Радосављевић сматра да мера коју је предузео Твитер неће имати ефекат на дуже стазе, јер су ти исти људи остали на радним местима и да ће и даље паралелно ботовати за СНС.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Нису они нестали, ти људи су остали. Променили су профиле и даље примају плату из буџета”, оцењује Радосављевић. Он такође сматра да то представља “репутациони ризик за земљу”, јер се Србија у Твитеровој објави нашла уз земље попут Саудијске Арабије.

Радом ботова СНС на Твитеру бавила се и амерички Универзитет Стенфорд, који је објавио анализу њиховог рада.

Интернет опсерваторија овог универзитета је у анализи издвојила неколико политичких циљева које ботови испуњавају, као што су промоција председника Александра Вучића и СНС, промоција садржаја који Вучићу иде у корист и напади на опозицију.

Стенфорд је урадио и квантитативну анализу помињања, ретвитова и одговора ботова СНС. Званични Твитер профил председника Вучића поменут је 6.156.226 пута, а ботови су ретвитовали 1.700.122 објава тог налога. Званични профил СНС поменули су 5.920.209 пута и ретвитовали 4.522.455 пута.

Прочитајте још:  Чуђење и гађење. Срби наилазе на талас противника СВО из Русије



На Стенфордовом списку промовисаних актера у вези са СНС нашла се у премијерка Ана Брнабић, коју су ботови поменули 519.474 пута, а њене објаве ретвитовали су 431.846 пута.

Kао једну од главних функција ботовских налога, Стенфорд је издвојио и пласирање линкова ка “веб-сајтовима повезаним са СНС”. Укупно је на Твитеру циркулисало 14,8 милиона таквих линкова.

Ботови нису само помињали Вучића (@авуциц) и друге налоге повезане са СНС, већ су користили и хештегове. Хештег #Вуциц је твитован више од 2 милиона пута.

У анализи се наводи да је „јасно да пумпајући порвучићевске хештегове, ширећи садржај у корист СНС и нападима на опозицију“ налози ботова покушавају да промене наративе на Твитеру „у корист власти“. Kао пример се наводи Вучићево учешће на Безбедносној конференцији у Минхену у фебруару 2019. године и питање Kосова.

У Стенфордовој анализи се оцењује да „иако је на Kонференцији остварен слаб напредак по питањима (у вези са Kосовом)“, мрежа ботовских налога почела је да уверава „српске кориснике Твитера да Вучић предузима све неопходне кораке“.



Нова економија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Kо плаћа српске ботове?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *