Вирусолози саветују: Отворите прозоре, вирус нема крила

Председник Високог института за здравље Италије Силвио Брусаферо изјавио је да нема доказа да вирус кружи у ваздуху, па вирусолози саветују да се отворе прозори јер, како кажу, „вирус нема крила“.

Према расположивим епидемиолошким подацима, главни начини преношење вируса корона је капљичним путем и директним контактом.

„Нулте су могућности да ће вирус корона с летом нестати. Још увек мало тога знамо о пореклу и трајању овога вируса, познајемо га тек четири месеца, али знамо да су вируси веома осетљиви и да не преживе екстремне температуре“, рекла је вирусолог Иларија Капуа са Универзитета на Флориди.

Подсетила је да се епидемија САРС-а 2002. године ширила и преко система вентилације и грејања у кућама и јавним установама, и да је могуће и да се вирус корона може ширити на исти начин.

„Ово је ванредна ситуација али то није бескрајни тунел. Извући ћемо се из тога“, рекла је она.
Како каже, сигурно први позив који треба упутити је да се отворе прозори, преноси Танјуг.

„Вирус не путује ваздухом и сунчевим зрацима, а ако уђу у просторије, на кревете, на постељину, одећу, могу бити валидни агенси који у случају проблема повезаних са бактеријама помажу у дезинфекцији“, саветује вирусолог Капуа.
Предлаже и да се заштитне маске излажу Сунцу јер се тако, како напомиње, на неки начин и дезинфикују.

„Дакле, без страха отварамо прозоре, вирус нема крила“, закључила је вирусолог.

Спутњик

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.