Kисинџер: Након пандемије много земаља ће пропасти

Хенри Кисинџер (Фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

Бивши државни секретар САД Хенри Kисинџер упозорио је да коронавирус може изазвати глобалну економску пропаст која може трајати генерацијама ако се не предузму одговарајуће мере. Kисинџер је у ауторском тексту за Волстрит џурнал написао да би „неуспех могао запалити свет“.

Kисинџер, који је био у администрацији двојице америчких председника (Ричарда Никсона и Џералда Форда), верује да је Бела кућа урадила “солидан посао у избегавању тренутне катастрофе”, али додаје да влада мора радити ефикасно и далекосежно како би победили болест. То је, како каже, битно не само да би повратила поверење Американаца, већ и поверење света.

“Kада се заврши пандемија Цовид-19, установиће се да ће институције многих земаља пропасти. Да ли је ова пресуда објективна и правична, није важно. Реалност је да свет никада неће бити исти после коронавируса”, написао је Kисинџер.

Ипак, Kисинџер не одустаје од либералног модела света у чијем је формирању имао значајну улогу.Kисинџер каже да САД морају брзо радити на проналажењу лека, уложити се у обнову глобалне економије и заштитити “либерални светски поредак”, додајући да “чак ни САД не могу саме да савладају вирус”. Да би се победио вирус, Kисинџер пише да САД морају сарађивати са остатком света.

Он у свом ауторском тексту за Волстрит џурнал нуди три корака које САД морају да предузму како би се снашле у борби против коронавируса и затим стабилизовале економију, а први је проналазак лека.

“Морамо развити нове технике и технологије за контролу инфекције и пропорционалне вакцине код велике популације. Градови, државе и региони морају се доследно припремати да заштите своје људе од пандемије тако што ће се складиштити, кооперативно планирати и истражити на границама науке”, наводи Kисинџер.

“Треба заштитити принципе либералног светског поретка”

Следећи корак је “видање рана светској економији”. Он указује на финансијску кризу из 2008. године, рекавши да су тренутни услови још сложенији – због глобалног обима вируса, затварања школа, затварања ресторана и праксе социјалне дистанце.

Kисинџер пише да је потребно развити посебне програме који ће помоћи онима које је ова криза највише погодила и чији су губици највећи.

Kоначно, Kисинџер пише да принципе либералног светског поретка треба заштитити, напомињући да владе најразвијенијих земаља верују у то да треба да се обезбеди “безбедност, ред, економско благостање и правда”.

“Пандемија је подстакла застареле идеје о подизању зидова у доба када просперитет зависи од глобалне трговине и кретања људи. Светске демократије морају да бране и одржавају своје просветитељске вредности”, написао је Kисинџер у ауторском тексту за Волстрит џурнал.Нова.рс

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.