У Руми 300 људи добило отказ, 3.000 радило без заштите

Вучић на отварању фабрике у Руми (Фото: Бета)

Преко триста запослених у француској компанији „Хачинсон“ у Руми преко ноћи је добило отказ. У истој фирми како наводе запослени преко 3.000 људи је у време ванредног стања радило уз ризик да се заразе од коронавируса, без заштите, без маски, пишу Сремскевести.рс.

Kако би се кризни период због пандемије коронавируса који није заобишао ни нашу земљу што лакше превазишао, Србија је представила низ економских мера како би растеретили привреду и обећала помоћ свима који претрпе губитке. Такође је упутила апел фирмама да не отпуштају раднике, а у случају да су број запослених умањили за више од 10 одсто неће имати право на накнаде и помоћ.

Ипак ни то изгледа није било довољно да се спрече масовна отпуштања радника, те је на адресу Сремских вести стигло више порука очајних људи који су остали без посла. Наиме, преко 300 запослених у француској компанији „Хачинсон“ у Руми преко ноћи је добило отказ, а ми вам у целости преносимо њихову причу.

– У време ванредног стања када је обећано да неће бити отказа, након одрађене треће смене, ујутру су нас позвали да потпишемо отказ. Радили смо у време ванредног стања и у време полицијског часа. Нико није био одсутан са посла и неодговоран. Нисам имала ни превоз до посла, ни заштиту, те сам у страху путовала бициклом, а полицијска патрола ме је заустављала на путу до посла – на овај начин почела је за Сремскевести.рс до недавно запослена у фирми „Хачинсон“ Цвета Благојевић.У три смене радило је 3.000 људи без заштите, сасвим нормално као да није ванредно стање, радило се као да се ништа не дешава, наводе запослени.

– Након проглашења ванредног стања уследили су нерадни дани у које нам је рачунат и годишњи одмор. Ове недеље у понедељак смо поново почели да радимо. Маске нисмо имали. Обезбедили су их након пар радних дана. Радило се као да се ништа не дешава. Имали смо само дезинфикациона средства за прање руку.

Foto: SremskeVesti

У фабрици се радило у три смене, без заштите, као да ванредног стања нема. Око 3.000 људи је добило маске после неколико дана, али су и те маске морали да враћају назад.

– У петак 3. априла ујутру добили смо позив на састанак на којем нам је саопштено да добијамо отказ. На једној дивизији отказ је добило 300 људи. Људи су се бунили и били смо благо речено у шоку, јер синоћ смо радили, а данас смо добили моментални отказ. Објашњење нисмо успели да добијемо, а на наше негодовање Данијела Милосављевић нам је рекла да – нема расправе.Цвета Благојевић истиче да о њима нико не размишља.

– Ја сам и мајка и супруга, имам и болесну одраслу особу у кући. Након годину дана рада у овој фирми добила сам моментални отказ. Не знам како цемо преживети – испричала је Цвета Благојевић.

Ово је само једно од сведочења несрећних људи који су преко ноћи остали без посла.

– Радила сам у „Хачинсону“ седам месеци. Од када је проглашено ванредно стање под ризиком да се сви заразимо, с обзиром да маски није било довољно за све. Након треће смене коју сам одрадила позвали су ме назад на посао и тада ми је саопштено да сам добила отказ. Ја сам једна од 300 људи који су у једном дану добили отказ због смањења обима посла. Живим у приватном стану са особом која је на хемотерапији. Преко ноћи смо остали без основних примања – испричала је још једна до недавно запосена у „Хачинсону“ која је замолила за анонимност.

Sremske vesti Foto: printscreen

Из Сремских.вести.рс наводе да су покушали да ступе у контакт са представницима предузећа „Хачинсон“ како би чули њихову страну приче, те им мејлом послали доле наведена питања, али одговор још увек нису добили.

1. Kоји је разлог отпуштања радника у вашој компанији?

2. Да ли је постојао начин да у току кризног периода упркос смањењу обима посла с обзиром на апеле надлажних ипак задржите раднике?

3. Kоје су мере које предузимати како бисте у току пандемије претрпели сто мање губитке, а које како бисте зашитили ваше запослене?

4. Да ли це вам радници бити потребни након што криза прође?

5. Kако коментаришете тврдње ваших радника да су у току протекле недеље, упркос ванредном стању узрокованом пандемијом корона вируса, посао обављали без заштитних маски?Сремске вести

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.