Случај професора с Харварда: Не, он није створио корону

0

Чарлс Либер

Kада је Чарлс Либер, професор са Харварда, ухапшен крајем јануара ове године, на интернету је брже-боље почело да се шушка да је управо он, уз помоћ колега из Kине, створио коронавирус који и даље хара планетом. Ипак, случај америчког научника, према званичницима, ипак не може да се повеже са креирањем и продајом коронавируса, како гласе оптужбе на друштвеним мрежама.

Либер је, заправо, ухапшен почетком ове године због оптужби да је учествовао у програму кинеске владе који је имао за циљ практично врбовање страних студената на Харварду за рад у кинеским истраживачким центрима.

Иако је на Фејсбуку објављено чак 6.500 постова у којима се наводи да су Либер и његове кинеске колеге у ствари “инжењери” Цовида-19, сајт ФацтЦхецк наводи да је реч о дезинформацији: подсећа се да не само да нема доказа да је нови коронавирус створен у лабораторији – напротив, све указује на потпуно другачије порекло вируса – већ је Либеров случај утемељен на потпуно другим оптужбама.



“Не, Либер није оптужен за шпијунажу нити је у било каквој вези са новим коронавирусом”, пише ФацтЦхецк. “Оптужен је зато што је лагао Харвард о учешћу у кинеском програму за регрутацију научника. Није оптужен ни за незаконито дељење инетелектуалне својине.”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Професор Либер је био шеф департмана за хемију и биохемију на Универзитету Харвард и један од најпризнатијих светских научника у области нанотехнологије.

Kако је раније обавестио ФБИ, у оптужници се наводи да је кинеска влада платила Чарлса Либера педесет хиљада долара месечно уз додатне надокнаде за животне трошкове у висини од 150.000 УСД.

Прочитајте још:  ТРАМП: Насиље у америчким градовима у може се зауставити само силом

Додаје се да је професор Либер поред тога примио више од 1,5 милиона долара за отварање истраживачке лабораторије на кинеском Унивезитету у Вухану.

Реч је о лабораторији која се наводно налазила у непосредној близини локације где су забележени први случајеви вируса корона што је подгрејало сумње теоретичара завере да је овај вирус створен у вештачким условима који су се отргли контроли.

Овим поводом ухапшена су још два кинеска држављана, а три случаја су обрађивана посебно. Оно што им је, наводно заједничко, је План хиљаду талената. У питању је кинески програм регрутовања домаћих младих научника у домовину који је настао 2008. године. Временом су у програм почели да су укључују и западни научници.

Либер је био његов део пуних пет година, од 2012. до 2017. године, о чему је лагао министарство здравља и одбране САД. ФацтЦхецк пише да према наводима званичника проблем није у његовом учешћу у “Плану хиљаду талената”, већ чињеници да је био дужан да Харвард обавести о учешћу и новчаној накнади коју је примао.



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *