Црвена боја сигнал за специјалну патролу: Антиковид кацига чува кинеске улице /видео/

Кина (Фото: Pixabay)

Кинеска полиција активно је укључена у борбу против вируса. У почетку су полицајци носили маске и имали ручне топломере. Али од пре неки дан у свим већим градовима добијају шлемове који служе за контролу пролазника. То су термовизијске камере које уједно могу да препознају ликове и идентификују особе, али мере и температуру у маси пролазника.

После повратка на улице Кине ова метода је најбоља да се открије неко ко је заражен и препозна неко ко крши карантин. Подаци се у реалном времену шаљу и обрађују.

Кацига је будући чувар улица у Пекингу, Шангају и другим градовима. Контрола је једноставна, кроз визир се види лик или особа и ако је болесна аутоматски се издваја из групе. Његова боја је црвена у односу на остале који су здрави и имају нормалну температуру, преноси РТС.

Види се и њена температура, очитава лице и даје сигнал специјалним патролама које особу одмах издвајају из гомиле и воде у посебне медицинске установе за тријажу.

„Оваква опрема за сада је искључиво доступна нашој полицији и када буду задовољене потребе домаћег тржишта почећемо и са извозом. Уз комбинацију са камерама на улици смањићемо тероризам, криминал, али сада нам је приоритет да сачувамо здравље“, навод Хин Сју Танг, шеф станице полиције у Шангају.

Прва генерација ових камера изашла још пре две године и имала је могућност да препозна лице и одмах га индентификује. Преко повратне везе добијају се сви подаци о ономе на кога је усмерена камера.

„Добијамо процену у процентима колико је лице опасно по околину да ли је имало кривичних дела, препознајемо трговце наркотицима, оне који чешће крше закон на пример ситне лопове и џепароше. То нам све помаже у раду и превентиви кривичних дела“, наводи Сју Танг.

Кинеска полиција је прва у свету увела овакве методе препознавања на улици и са новим системом стопа криминала је опала за 60 одсто.

Униформисана лица надгледају градове док специални тимови полицајаца у цивилу хапсе преступнике некада неочекивано усред чињења кривичног дела. Увођење овог система коштало је милијарде долара, али ће се вишетруко исплатити, а неће се угрозити приватност особа, кажу Кинези.

Sputwik

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.